КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ

Това е заболяване на бъбрека, при което в меките части на този орган — чашки, канали — се образуват твърди материални субстанции — от песъчинки до камъни с размер от няколко сантиметра, които обикновено пречат на правилното функциониране на този орган.

 

КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕСиня метличина (Centaurea cyanus) – народната медицина препоръчва използването на извлеци от метличина при нефролитиаза. Вземат се 2 чаени лъжички от цветовете, заливат се с чаша вряща вода и се оставят да престоят в продължение на 20 минути. След като изстине запарката се прецежда и се изпива в продължение на един ден. Тъй като метличината съдържа силно активни съединения с цианова съставка, се налага внимание при използването на дрогата.

 

КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕРосен/русалийче,самодивско биле/(Dictamnus albus L.) – Притежава диуретично действие. Прилага се при нефролитиаза. Една кафена лъжичка нарязани корени се варят в продължение на 5 минути в 400 мл вода. От течността се пие по една винена чаша 3 пъти дневно.

 

 

 

КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕБагрилна жълтуга/бояджийска жълтуга, типец, цветило/(Genista tinctoria) – притежава диуретично действие. Прилага се за лечение на бъбречнокаменната болест. При поемане на големи количества от растението може да се развие никотиноподобно отравяне поради съдържанието на цитизин в него!!! Това задължава използването му да става предпазливо. 15 г от растението се заливат с 300 г хладка вода, възвира се и се изпарява до 1/3 от налични обем, като от течността се пие по 1-2 супени лъжици през 2 часа.

 

КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕГоло изсипливче/голо белило/(Herniaria glabra) – притежава диуретично и спазмолитично действие. Прилага се при нефролитиаза за улеснено, изхвърляне на песъчинки и малки камъчета. Да се помни, че растението е отровно и че, приложено в големи дози, може да причини отравяне!!! 6 г ситно нарязани стръкове и листа от растението се заливат с 400 мл вряща вода и след 15 минутно извличане получената запарка се прецежда и се изпива на части в продължение на един ден.

 

КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕОгнивче(Anagalis arvensis) – притежава диуретично действие. Основното приложение на огнивчето е като диуретик и при пясък и камъни в пикочните пътища. Прилага се под формата на отвара или винена мацерация(1:100) външно. Освен това може да се приложи, като 1 чаена лъжичка от билката се залее с 400 мл вряла вода, кисне 2 часа и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно.

 

 

КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕЧерна топола(Populus nigra) – притежава диуретично действие. В народната медицина се използват пъпките на черната топола при заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Прилага се под формата на запарка: 2 чаени лъжички ситно нарязани изсушени пъпки се заливат с 1 или 2 чаши вряща вода и след 15 минути се прецежда – доза за един ден.

 

 

КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕПолски хвощ(Equisetum arvense) – възпрепятства образуването на камъни в бъбреците. Декокт и инфуз от полски хвощ се използват при бъбречнокаменна болест. Декоктът се приготвя в отношение 1:10 и се взема по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно. За приготвяне на инфуза 2 супени лъжици от билката се заливат с чаша кипяща вода, взема се по ¼ чаша 4 пъти дневно.

 

 

КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕБрош(Rubia tinctorum) – упражнява пряко литично действие върху калциево- и магнезиево-фосфатните пикочни камъни. Прилага се под формата на течен екстракт: 3-4 пъти дневно, или по 20 капки 3 пъти на ден, а може и повече от течния екстракт.

 

 

 

 

КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕЧервена мехунка(Physalis alkegengi) – 15-20 г сухи плодове (без оранжевия мехур) се варят десетина минути в 500 г вода и след изстиване се прецежда. Доза за два дни, като се препоръчва да се пие на глътки.

 

 

 

 

КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕПача трева(Polygonum aviculare) – прилага се вътрешно при бъбречни заболявания за подпомагане изхвърлянето на бъбречни пясъци и камъни. Вътрешно се прилага като инфуз – 2 чаени лъжички от дрогата се заливат с 1 чаша вряща вода, оставя се да престои 5 минути и се прецежда. Дневно се пият по 2-3 чаши според нуждата.