България ще произвежда петвалентни ваксини за деца

Според здравния министър причина за привършващите количества на ваксините за децата е желанието на фирмите да извиват ръцете ........... 2015-05-15T07:45:44+00:00 Здравни Новини

Планираме България да започне производство на петвалентни ваксини, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов. Повод за изявлението стана поредната липса на пет- и шествалентни ваксини в страната.

 

Според здравния министър причина за привършващите количества на ваксините за децата е желанието на фирмите да извиват ръцете на държавата. От фармацевтичния бранш пък твърдят, че има производствени проблеми и затова не могат да доставят количества за нашата страна. По тази причина нито една от двете фирми производителки не се яви на обявения търг от здравното министерство в началото на годината, съобщава „Стандарт“.

 

Заради това са спрени плановите реимунизации в цялата страна. Ще решим проблема за тази година, работим върху това, но искаме да намерим и дълготрайно решение, обяви здравният министър в отговор на въпрос на червени депутати защо няма ваксини. Той добави, че една от идеите е държавното предприятие „Булбио“, което произвежда тривалентната ваксина БЦЖ, да започне да произвежда и петвалентна. В Корея ние внасяме БЦЖ, там добавят още две съставки и правят петвалентна ваксина. Можем да се опитаме да започнем производство и у нас, обясни Петър Москов.

 

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: www.pixabay.com