Бюджетът на здравната каса показва нежелание за реформи

Тази позиция изрази депутатът от БСП д-р Емил Райнов по време на обсъждането на бюджета на НЗОК за следващата година на първо четене .... 2014-12-13T10:02:13+00:00 Здравни Новини

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2015 година е бюджет на статуквото, а параметрите му означават отказ от реформи.

 

Тази позиция изрази депутатът от БСП д-р Емил Райнов по време на обсъждането на бюджета на НЗОК за следващата година на първо четене в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

 

Райнов се обърна към министъра на здравеопазването Петър Москов и го попита как ще се решат предизвикателства на недостатъчния ресурс, преките плащания от гражданите, неефективното изразходване на средствата, намаляващото и застаряващо население и ниската раждаемост. Бюджетът на НЗОК е рестриктивен, каза Райнов и подчерта, че бюджетът на НЗОК за следващата година е по-нисък от този на касова основа през 2014 година. Райнов обърна внимание на факта, че се отделя твърде малък процент от средствата за доболнична помощ и профилактика.

 

В реформата у нас думата „пациент“ е забравена, каза Райнов. По думите му, проблемите на родното здравеопазване не търпят отлагане, а само с предизборни обещания, трикове и музикални поздрави по „Фейсбук“ реформи в този сектор не се правят. „Само с послания нещата няма да се случат, само с „ще“ няма да се случат. Имаше един премиер, забранил тази думичка“, припомни д-р Райнов.

 

Силно са завишени приходите от здравни вноски, а българските граждани за пореден път да участват в здравната система, защото не е избледнял спомена с онези 1,4 млрд лева от бюджета на НЗОК, взети по времето на Симеон Дянков, каза Райнов и подчерта, че тези пари са били предназначени за реформа, която така и не е случила. В новия бюджет липсват и мерки за подобряване на събираемостта, категоричен бе депутатът от БСП.

 

По отношение на разходната част на бюджета Райнов коментира, че средствата за специализирана помощ са намалени, липсва акцент върху профилактиката, не са взети мерки за контрол и прозрачност при разпределение на средствата за болнична помощ. Сериозно внимание Райнов обърна на липсата на мерки за преодоляване на задлъжнялостта на болниците. „Това е проблем, който не търпи отлагане. В един момент рискувате да останете генерал без армия“, обърна се Райнов към здравния министър. Той го призова да не подценява проблема, който „виси като гилотина със страшна сила над българското здравеопазване“.

 

Не са достатъчни и средствата за лекарства, като в средата на 2015 година ще бъдем изправени пред необходимост от актуализация, прогнозира д-р Райнов. „Един съвет – не разделяйте общество. Един друг министър преди време го правеше, обвинявайки лекарите от парламентарната трибуна“, призова Райнов.

 

 

 Източник: www.pogled.info
Източник снимка: www.pixabay.com