Бял крем

Бял крем

Lilium candidum L. Сем. Liliaceae – Кремови

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно луковично растение. Луковицата с многобройни керемидообразно разположени люспи, бяла или жълтеникава. Цветоносното стебло право, 60-120 см високо, равномерно облистено. Листата последователни, приосновните 6-8 презимуващи, обратно ланцетни остри; стебловите продълговато линейно ланцетни. Съцветието гроздовидно на върха на стеблото с 5-20 силно ароматни цветя. Околоцветникът прост, от 6 обратно ланцетни снежнобели, в горната третина извити навън листчета. Плодът обратно яйцевидна кутийка. Семената плоски дисковидни светлокафяви, по края крилати. Цъфти юни-юли.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Отглежда се широко като декоративно в градини и паркове. Древно културно растение, произхожда вероятно от Източното Средиземноморието.

 

ДРОГА: Пресните цветове.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Епителотонично.

Цветовете от растението, накиснати в продължение на 6 часа в ракия, могат да се използват за лечение на рани и контузии; цветолистите, напоени със зехтин, са подходящи за лечение на изгаряния; луковицата, изпечена, се използва за лечение на абсцеси и фурункъли, като се сменя всеки 6 часа.

От луковицата на растението се приготвя 5% инфуз или декокт, с които се намазва поразеното място неколкократно през деня.

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia