Бял равнец – лечебни свойства и рецепти

Българската народна медицина предлага използването на белия равнец при заболявания на черния дроб, съпроводени с жълтеница, както и при възпалителни 2016-10-10T10:39:29+00:00 Здравни Статии

Цветовете, листата и надземните части се използват за медицински цели. Докато цветовете на растението бял равнец са богати на вещества и действат като антиалергени, листата са подходящи за съсирване на кръвта.

 

Българската народна медицина предлага използването на белия равнец при заболявания на черния дроб, съпроводени с жълтеница, както и при възпалителни заболявания на пикочните пътища и бъбреците. За локално прилагане се препоръчва употребата на дрогата при кръвоизливи от носа и венците, за налагане на лапи при рани и отоци.

 

Белият равнец има няколко медицински цели. Нека да разгледаме всяка една от тях:

 

Със своите съсирващи свойства, белият равнец е добро средство за лечение на порязвания и натъртвания. Билката може да лекува наранявания, ожулвания и прободни рани.

 

Тази билка е подходяща за лечение на кървене от червата, маточни кръвоизливи, проблеми с менструацията и кървене на язви. Всъщност, компреси от бял равнец могат да лекуват кървене хемороиди.

 

Белият равнец намалява маточните спазми по време на месечния цикъл при жените. Билката подобрява тонуса на матката и може да увеличи притока на кръв при жени, с оскъдно кървене по време на менструация.

 

Салициловата киселина в белия равнец е средство за облекчаване на болката, свързана с гинекологични проблеми и проблеми с храносмилането.

 

Белият равнец може да действа като антисептик, като се бори с бактериалните инфекции. Мастните киселини и горчиви вещества в билката увеличават жлъчката в жлъчния мехур, което подобрява храносмилането и предотвратява образуването на жлъчни камъни.

 

Белият равнец отпушва синусите и е ефективен при кашлица.

 

Тази лечебна билка е била използвана преди векове от индианците за лечение на рани, кървене и инфекции. Дори и аюрведа и китайската медицина използва белия равнец, за лечение на състояния, свързани с енергийните канали при проблеми с пикочния мехур, бъбреците, черния дроб и далака.

 

При възпалителни процеси на пикочния мехур се препоръчва комбинирането на следните билки: 2 супени лъжици бял равнец, 1 супена лъжица кори от бреза и 2 супени лъжици листа от меча стъпка. Тези дроги се смесват и от общата смес се вземат две чаени лъжици, заливат се с 2 и половина чаши вода, варят се в продължение на 5-7 мин, след което така изготвеният извлек се снема от огъня и се оставя да се извлича още в продължение на 30 минути. Прецежда се и това представлява дозата за един ден. Тя се изпива на четири приема през равни интервали от време.

 

Настойката от свежото растение в зехтин се използва от народната медицина за лечение на инфектирани рани у едър рогат добитък.

 

Белият равнец се препоръчва също така и като ефективно средство срещу листните въшки. За целта се изготвя инфуз и с него се пръскат засегнатите от въшките растения.

 

Две супени лъжици от билката се извличат в продължение на 2 часа с 500 мл вряща вода. След изстиване и прецеждане се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.