Бял равнец

Бял равнец

Achillea millefolium L. Сем. Asteraceae – Сложноцветни

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто ратсение с прави или възходящи стебла, обикновено неразклонени, високи 8-50 см. Листата последователни двойно перести. Цветните кошнички събрани във връхни щитовидни съцветия. Езичестите цветове 1-2 мм дълги, бели, рядко възрозови, тръбести жълти. Цъфти май-септември.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте из тревисти и храсталачни места, из ливади, пасища и разредени гори. Разпространено из цялата страна от морското равнище до към 1600 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

 

ДРОГА: Дрогата се състои от събраните през време на цъфтежа и изсушени връхни части и съцветия.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Кръвоспиращо и противовъзпалително.

Българската народна медицина предлага използването на белия равнец при заболявания на черния дроб, съпроводени с жълтеница, както и при възпалителни заболявания на пикочните пътища и бъбреците. За локално прилагане се препоръчва употребата на дрогата при кръвоизливи от носа и венците, за налагане на лапи при рани и отоци.

При възпалителни процеси на пикочния мехур се препоръчва комбинирането на следните билки: 2 супени лъжици бял равнец, 1 супена лъжица кори от бреза и 2 супени лъжици листа от меча стъпка. Тези дроги се смесват и от общата смес се вземат две чаени лъжици, заливат се с 2 и половина чаши вода, варят се в продължение на 5-7 мин, след което така изготвеният извлек се снема от огъня и се оставя да се извлича още в продължение на 30 минути. Прецежда се и това представлява дозата за един ден. Тя се изпива на четири приема през равни интервали от време.

Настойката от свежото растение в зехтин се използва от народната медицина за лечение на инфектирани рани у едър рогат добитък.

Белият равнец се препоръчва също така и като ефективно средство срещу листните въшки. За целта се изготвя инфуз и с него се пръскат засегнатите от въшките растения.

Две супени лъжици от билката се извличат в продължение на 2 часа с 500 мл вряща вода. След изстиване и прецеждане се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia