Сготви си Миш Маш

Варени кестени – рецепта и здравословни ползи

Варени кестени – рецепта и здравословни ползи
Подготовка

Подготовка

Готвене

Готвене

Порции

Порции

4

Необходими продукти
  1. Кестени, големи - 24 бр
Начин на приготвяне

1. В голяма тенджера се добавя достатъчно вода, за да покрие кестените и се оставя на огъня докато водата заври. Варете кестените в продължение на 45 минути.

 

2. След това изхвърлете водата и обелете кестените.

 

 

Кестените са ценен източник на храна в много култури, по-специално тези на Китай, Корея, Япония и Средиземноморието. Гърците считат, че кестените превъзхождат бадемите, лешниците и орехите по хранителен състав.

 

Съдържанието на фибри в кестените е 3 г на 100 г и е по-високо от това на орехите, с 2,1 грама и шам фъстъка с 1,9 грама на 100 грама, но около половината от това на лешниците. Съдържащите се в кестените фибри ги правят храна с нисък гликемичен индекс, което означава, че консумацията им води до плавно повишаване на кръвната захар.

 

Кестените съдържат високи нива на основни мастни киселини, включително линолова киселина, които са от полза за здравето на сърдечносъдовата система и правилното неврологично развитие при бебетата.

 

Кестените са богати на витамин С, минерали като калий, мед и магнезий, аминокиселини и антиоксиданти. Кестените също са с ниско съдържание на оксалати, които водят до образуването на камъни в бъбреците, с по-малко от 85 мг на 100 г, в сравнение с други ядки.