Вижте, какво точно ни прави уязвими към грипа и настинките

Противно на това, което сме чували като деца, мократа коса не може да ни докара настинка, нито пък излизането в студа без шапка. Настинките 2014-10-24T21:36:02+00:00 Здравни Статии

Противно на това, което сме чували като деца, мократа коса не може да ни докара настинка,  нито пък излизането в студа без шапка. Настинките са всъщност причинени от някои от  200-та вируси, които върлуват.

 

Има фактори, които могат да допринесат за повишаване на риска от разболяване, вижте кои са те:

 

Възраст. Обикновената настинка е по-разпространена при бебета и деца в предучилищна възраст. Малките деца са по-уязвими, защото имунната им система не е изградена напълно и не са развили резистентност към повечето от вирусите. Малките децаса често в близък контакт с други деца. Тези и други фактори позволяват вирусите да се разпространяват по-лесно при тях.

 

Липсата на сън. При по-големи деца и възрастни се смята, че липсата на сън оказва отрицателно въздействие върху имунната система. Изследвания са установили връзка между недоспиването и по-лесното хващане на грип или настинка.

 

Пушенето. То уврежда имунната система, а тя е естествената защита на тялото срещу настинките. Пушенето и пасивното пушене също ви излага на токсични химикали, които могат да раздразнят лигавицата на гърлото и да влошават общите симптоми на настинката, като например болки в гърлото. Проучвания са доказали, че при пушачите съществува по-голям риск от развитие на усложнения свързани дихателната система.

 

Алергии. Алергичните заболявания, които засягат носната лигавица и гърлото правят болните още по податливи на обикновенната настинка и грипа.

 

 

Източник: familydoctor.org; www.healthcommunities.com; www.medicinenet.com
Източник снимка: David Castillo Dominici/freedigitalphotos.net