Вижте колко вредна може да бъде захарта за здравето ни

Колко може да е вредна захарта за здравето ни? Ами при положение, че приемаме много над допустимото количество за един ден, е нормално 2014-09-29T07:20:58+00:00 Здравни Статии

Колко може да е вредна захарта за здравето ни? Ами при положение, че приемаме много над допустимото количество за един ден, е нормално сладките кристали да оказват пагубно въздействие върху тялото ни.

 

Ето кои органи засяга най-често, захарта:

 

– Черен дроб – фруктозата е основният компонент на захарта, консумацията в големи количества води до натрупване на мастни образования около и в черния дроб. Това може да доведе до неалкохолен мастен черен дроб. Омазняването на черния дроб може да доведе до възпаление.

 

– Панкреас – прекомерната консумация на захар предразполага организма ни към развитието на диабет. Той от своя страна води до редица заболявания. Като например: сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, увреждане на ретината и др.

 

– Кръвоносни съдове – консумацията на захар води до отделянето на повече инсулин в кръвта, а инсулинът стимулира растежа на мускулните клетки в стената на кръвоносния съд, от това следва повишаване на напрежението в самата стена, което пък води до повишаване на кръвното налягане.

 

– Нервна система – захарта ви кара да се пристрастите към нея. Също като наркотиците, организма ни свиква със захарта и с течение на времето му е необходима все повече и повече захар за да се задоволи желанието за сладко. Ето затова, на много от нас ни е толкова трудно да оставим сладкото. Повечето

 

За да бъдем максимално полезни ще ви покажем няколко заместителя на захарта, които са полезни за вашето здраве:

 

1. Меласа – представлява тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло. Тя, може би е най-богата на хранителни вещества от всички подсладители, осигурява значително количество калций, желязо, магнезий, калий и витамин B6.

 

2. Фурми –  те са много сладки на вкус и  са чудесен начин за подслаждане на различни десерти. Фурмите съдържат витамин В6, витамин А, калий и калций.

 

3. Мед – притежава антибактериални свойства и е източник на антиоксиданти, получени от събраните от пчелите цветен прашец. По-тъмните видове мед са с по-висока антиоксидантна стойност. Най-добре е да се използва суров или непреработен мед. Използвайте мед вместо рафинирана захар в чая, киселото мляко или в десертите.

 

4. Стевия –  подсладител без калории. Тя е около 100 пъти по-сладка от захарта.  Стевията може да бъдат използвана в различни десерти, както и в чай и кафе.

 

 

Източник: authoritynutrition.com; www.care2.com; wellnessmama.com
Източник снимка: www.pixabay.com