Виното – източник на витамини и минерали – част 1

Въпреки че съдържанието на витамини в една чаша от 250 мл вино покрива не повече от 10% от дневната необходимост на човешкия организъм .... 2019-01-04T09:42:08+00:00 Здравни Статии

За разлика от танините, които са извоювали известността си на една от най-полезните съставки на виното, то за витамините съдържащи се в него сякаш по-малко се говори.

 

Въпреки че  съдържанието на витамини в една чаша от 250 мл вино покрива не повече от 10% от дневната необходимост на човешкия организъм, то заслужава да бъде отбелязано като едно от многото достойни качества на виното.

 

Танините се съдържат в значително по-големи количества в червените, отколкото в белите вина,но по отношение на винамините такова разграничение не може да бъде направено.

 

Витаминът В1 например се съдържа в много по-големи количества във червеното вино, отколкото в бялото, докато съотнощението на витамин В2 е в полза на бялото вино. Така че на въпроса кое вино има повече витамини – бялото или червеното, едва ли може да се даде еднозначен отговор, ако говорим комплексно за всички витамини.

Виното - източник на витамини и минерали - част 1

Витамин В1 (тиамин) играе важна роля в метаболизма на въглехидратите и протеините, както и при синтеза на нуклеиновите киселини. Витамин В2 играе важна роля в синтеза на хемоглобин, както и в метаболизма на мазнините и въглехидратите.

 

Повечето от витамините във виното са по-малко, отколкото в съответната в мъст, защото дрождите ги асимилират при алкохолната ферментация. Някои от тях намаляват и при ябълченомлечната ферментация. Количеството на отделни витамини се увеличава при по-дълъг контакт на виното с дрождената утайка.

 

Кои витамини се срещат във виното и в мъстта? Това са витамини от групата на водоразтворимите ( от група В (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В7, В9, В10, витамин С, витамин Р ), както и малко количество витамин А от групата на мастноразтворимите.

 

Витамините В7, В8, В10 се запазват във виното по-добре, отколкото витамин С, който се окислява твърде бързо след смачкване на гроздето и количеството му силно намалява.

 

следва продължение……

 

 

Източник: Гергана Тодорова/ www.winetours.bg