Вирусът Зика достига и Европа

СЗО призовава страните с повишен риск от разпространението на Зика да третират местата, където могат да се развъждат комарите и да информират особено бременните жени за 2016-05-19T12:08:24+00:00 Здравни Новини

Вирусът Зика може да се разпространи и в Европа това лято, въпреки че вероятността от избухване от епидемия е малка, според Световната здравна организация. Области с най-голям риск от появата на вируса са тези, където комарите, които са носители на Зика могат да се разпространят като черноморското крайбрежие на Русия и Грузия и остров Мадейра.

 

Страните с умерен риск, включват Франция, Испания, Италия и Гърция, а рискът във Великобритания е нисък. ООН все още не е наложила ограничения за пътувания в тези страни.

 

СЗО призовава страните с повишен риск от разпространението на Зика да третират местата, където могат да се развъждат комарите и да информират особено бременните жени за потенциалните вредни последици от заболяването.

 

Зика е свързан с повишаване на мозъчните аномалии при деца. Треска Зика е арбовирусна инфекция при хората. Вирусът е от род Flavivirus и се пренася от комари предимно от род Aedes. Заболяването е характерно за тропическите райони на Африка и Югоизточна Азия. Клинически се проявява с инфлуенцоподобни признаци, подобно на тези при денга и западнонилска треска, но за разлика от последните изходът е благоприятен.

 

Основните клинични признаци са главоболие, конюнктивит, болки в ставите на ръцете и краката и обрив по тялото. Симптомите продължават от 2 до 10 дена. Има описани случаи на поразяване на плода при бременни жени. Вирусът причинява тежки малформации на главата при новородени бебета (микроцефалия).

 

Експерти предполгата, че рискът от разпространението на вируса ще се повиши в края на пролетта и през лятото, когато комарите-носители се активизират.

 

 

Източник: http://www.bbc.com