Вирус от Гърция разболява децата

Нова зараза плъзна в детските градини и ясли в почти цялата страна. Вирусът идва от Гърция и се пренася у нас чрез летуващите там, отишли 2014-09-20T11:18:21+00:00 Здравни Новини

Шарка менте и висока температура тръшват малките на легло.

 

Нова зараза плъзна в детските градини и ясли в почти цялата страна. Вирусът идва от Гърция и се пренася у нас чрез летуващите там, отишли на море през септември заради по-изгодните оферти този месец. Повечето нашенци пращат децата си веднага след почивката на детска градина, където малките се доразболяват окончателно.

 

Инфекцията се казва коксаки вирус. Тя е по-позната у нас като синдром „ръка-стъпало-уста“. Наречена е така, защото се проявява в неприятни обриви по китките, стъпалата и в устната кухина – ситни мехурчета (1 до 2 мм) върху червена основа, които в някои случаи са меки, но не сърбят. Родителите често бъркат симптомите с шарката, но за педиатрите диагнозата е повече от ясна. Коксаки е от групата на ентеровирусите. Придружен е с висока температура, която тръшва за дни наред децата на легло.

 

Най-меки са мехурчетата в устната кухина. Когато гърлото стане болезнено, яденето на твърди храни и пиенето на течности може да предизвиква силни болки, вследствие на което някои малчугани дори не могат да преглътнат слюнката си. В тези случаи лесно може да настъпи обезводняване, за което допринася и високата температура. Тя може да стигне и до 40 градуса. Обривът се разпространява бързо нагоре – по краката до бедрата и до областта на пелените. По тези места той не се състои от мехурчета, а от малки плоски червени петна. Въпреки че никога не сърби, може да предизвика неприятни усещания и силен рев при бебетата.

 

Коксаки вирусът е изключително заразен. Преминава през слюнката и се запазва върху играчките, дръжките на вратите и на други повърхности до две седмици. По тази причина избухванията на епидемии не са нещо необичайно, обясняват педиатрите. Инкубационният период е от 3 до 7 дни, което означава, че симптомите могат да се проявят до една седмица след заразяването.

 

Самият обрив продължава от 7 до 10 дни. Коксаки вирусът се появява по всяко време на годината, но най-често това става в края на лятото и през есента, след което затихва. Ако детето веднъж е прекарало тази болест, теоретично то не може да се разболее повторно. Тъй като обаче болестта може да бъде причинена от повече от един тип от ентеровирусите, възможно е тя да е предизвикана от друг вирус и да се повтори.

 

 

Източник: www.vsekiden.com
Източник снимка: Sura Nualpradid/freedigitalphotos.net