Витамин Д – ползи за здравето и симптоми при недостиг

Витамин D е мастноразтворим витамин. Това означава, че се съхранява в мастните клетки и се използва от организма ни, когато е ... 2014-09-03T00:10:02+00:00 Здравни Статии

“Слънчевият” витамин има 2 форми, витамин D2 и витамин D3.

 

Витамин D е мастноразтворим витамин. Това означава, че се съхранява в мастните клетки и се използва от организма ни, когато е необходимо. Витаминът е жизнено важен за калциевия метаболизъм и изграждането на костите.

 

Витамин D2, известен също като ергокалциферол, е съдържа в храни от растителен произход и в различни хранителни добавки.

 

Витамин D3, известен също като холекалциферол, се съдържа в храни от животински произход (риба, яйца и черен дроб), и също така може да се синтезира от кожата, когато е изложена на ултравиолетова светлина (UV).

 

С какво витамин D е полезен за здравето ни?

 

1. Той ни предпазва от развитието на остеопороза, остеопения и рахит
2. Понижава кръвното налягане при хора с хипертония
3. Намалява честотата и тежестта на сърдечно-съдовите заболявания
4. Намалява опасността от развитие на диабет тип 2:
5. Предпазва организма от различни възпалителни процеси
6. Намалява риска от развитието на алергии при деца и юноши
7. Приемът на витамин D може да ни предпази от развитието на депресия, тъй като е намерен в различни области на мозъка отговорни за възникването на депресията.
8. Намалява риска от развитието на кариеси

 

Какво може да доведе до дефицит на витамин D в организма ни?

 

1. Наднорменото тегло – изследвания са показали, че затлъстяването може да доведе до недостиг на витамин D, това е така защото витаминът дори да е в достатъчни количества се разпределя в по-голямо количество подкожна мастна тъкан, тъй като е мастноразтворим.

 

2. Нарушеното усвояване на витамина – то се наблюдава при различни болести като: целиакия (глутенова непоносимост), болест на Крон,

 

3. Възраст – доказано е, че с напредването на възрастта, кожата синтезира все по-малко и по-малко витамин D.

 

4. Лекарства – различни лекарства (противогъбични, антиконвулсанти, глюкокортикоиди и лекарства за лечение на СПИН), могат да доведат до почишено разграждане на витамина.

 

 

Как можем да предотвратим недостига на витамин D?

 

1. Излагането на слънце за 10 – 15 минути два пъти седмично е напълно достатъчно за да се предпазите от недостиг на витамина.

 

2. Консумирайте храни, които са богати на витамин D (масло от треска, риба, стриди, хайвер, яйца, шунка, гъби, млечни продукти, спанак, бадеми, слънчоглед и др.). Трябва да знете, че при недостиг на витамина, консумацията на изброените храни не е достатъчна.

 

Тъй като витамин D е мастноразтворим, той може да се натрупа в организма и да доведе до повишени нива на калций. Ето някои от най-важните симптоми при повишени нива на витамина в организма ни:

 

1. слабост
2. объркване
3. запек
4. загуба на апетит
5. както и развитие на болезнени калциеви отлагания.

 

 

 

Източник: www.wholeliving.com; en.wikimedia.org; www.thehealthsite.com;
Източник снимка:noomhh/freedigitalphotos.net