Витамин Д – предупредителни симптоми при недостиг

Ежедневното излагане на слънце също не е достатъчно за да си набавим витамин Д. Фактори като кой сезон сме, ъгъла на слънцето, облачната покривка, нивата на замърсяване и дори 2016-05-22T15:05:27+00:00 Здравни Статии

Като цяло е невъзможно да си набавим необходимите количества витамин Д от храната. Този витамин се намира в най-висока концентрация в риба тон, скумрия и сьомга. Някои гъби също са с високо съдържание на витамин Д, дори количеството на витамин Д в тях се увеличава, ако са изложени на слънчева светлина.

 

Ежедневното излагане на слънце също не е достатъчно за да си набавим витамин Д. Фактори като кой сезон сме, ъгъла на слънцето, облачната покривка, нивата на замърсяване и дори използването на слънцезащитни продукти може значително да ограничи синтеза на витамин Д от кожата.

 

Някои хора, които имат недостиг на витамин Д нямат точно изразени симптоми. Тези, които имат изразен недостиг на витамин Д може да страдат от неспокоен сън, мускулни крампи, обща умора, болки в ставите, мускулни болки или слабост, неспособност за концентрация, главоболие, запек или диария и проблеми с пикочния мехур.

 

Сега ще ви покажем няколко други сериозни заболявания, които са свързани с недостига на витамин Д:

 

1. Астма – приемът на витамин Д под формата на хранителна добавка в количество от 1200 IU дневно доказано намалява астматичните пристъпи и тяхната тежест.

Витамин Д - предупредителни симптоми при недостиг

2. Депресия – недостигът на витамин Д е свързан с появата на депресия и други психични заболявания. Дори, когато една жена получава достатъчно витамин Д по време на бременността, доказано се намаляват шансовете нероденото й дете да развие психични заболявания по-късно в живота.

 

3. Сърдечни заболявания – сърдечно-съдовите заболявания са много по-чести при хора с дефицит на витамин Д. Някои деца с тежка сърдечна недостатъчност също се повлияват добре от приема на допълнителни количества витамин Д.

 

4. Високо кръвно налягане – високото кръвно налягане е свързано с недостиг на калций, магнезий, калий и витамин Д.

 

5. Ревматоиден артрит – това заболяване предизвиква системно възпаление, силна болка и увреждане на ставите. Проучванията показват, че витамин витамин Д може да облекчи болката и сковаността, характерни за ревматидния артрит.

 

6. Рак – няколко различни видове рак са свързани с недостига на витамин Д, включително рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво.

 

7. Пародонтоза – това възпаление на венците може да причини болка, кървене и загуба на зъби. Витамин Д помага при образуването на вещества, които на свой ред ограничават растежа на вредните бактерии в устата.

 

 

Източник: www.webmd.com; www.healthline.com ; www.medicinenet.com
Източник снимка: www.pixabay.com