Витамин Е – витаминът на плодовитостта

Витамин Е (токоферол) е мастно разтворим и притежава висока антиоксидантна активност. Като антиоксидант той предпазва мембра 2014-08-07T22:02:03+00:00 Здравни Статии

Витамин Е (токоферол) е мастно разтворим и притежава висока антиоксидантна активност. Като антиоксидант той предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсични продукти каквато е например млечната киселина.

 

Тъй като витамин Е мастно разтворим, при приемане на по-високи дози, той се натрупва в тялото ни и може да настъпят странични ефекти като  кървене. Ако не сте сигурни как се приема и каква е препоръчителната дневна доза, обърнете се към вашият личен лекар или фармацевт.

 

Какви са ползите от този витамин за тялото ни?

 

1. Важно предимство на витамин Е, е че намалява холестерола и риска от развитие на рак. Също така укрепва имунната ни система

 

2. Витамин Е разрежда кръвта, което е още една важна полза за здравето. С други думи, той предотвратява слепването на тромбоцитите и образуването на тромби в кръвоносните съдове. Високите нива на витамин Е намаляват риска от слънчев удар и сърдечни заболявания.

 

3. Той притежава мощни противовъзпалителни свойства, които могат да забавят преждевременното стареене на кожата.

 

4. Също така, витамин Е предпазва кожата ни от замърсяванията във въздуха и от UV – лъчите.

 

5. Жените използват витамин Е за предотвратяване на усложнения по време на бременността поради високо кръвно налягане (прееклампсия).

 

6. Той помага за подобряване на плодовитостта и предпазва от аборти

 

7. Също така, витамин Е защитава белите дробове от замърсяванията намиращи се във въздуха и намаляват нуждата на тялото ни от кислород.

 

Храни съдържащи витамин Е

 

Ядките, семената и растителните масла са сред най-добрите източници на алфа-токоферол, значителни количества витамин Е са налични и в зелените листни зеленчуци. Ето малко по-подробен списък на храните съсържащи витамин Е:

 

1. Маслото от пшеничен зародиш съдържа най-много витамин Е
2. Слънчогледови семки и слънчогледово олио
3. Бадеми
4. Лешници
5. Фъстъчено масло
6. Фъстъци
7. Спанак
8. Авокадо
9. Броколи
10. Брюкселско зеле
11. Пресен лук
12. Пъстърва
13. Зехтин
14. Скариди

 

Какви са симптомите при недостиг на Витамин Е?

 

1. Нарушена координация, загуба на равновесие и забавени рефлекси – неодстигът на витамин Е оказва влияние върху нервната система и при дефицит на витамина се наблюдава нервна дегенерация.

 

2. Мускулна слабост – това е друг симптом на липсата на витамин Е, при който мускулите не функционират правилно.

 

3. Проблеми със зрението – при недостиг на витамин Е може да се наблюдава изтъняване на ретината и също така замъглено зрение и затруднено виждане през нощта.

 

4. Увеличена простата, импотентност и загуба на мускулна маса са други симптоми на недостига на витамин Е.

 

 

Източник:bg.wikipedia.org; www.newsmax.com; www.oskiaskincare.com; ods.od.nih.gov
Източник снимка: John Kasawa/freedigitalphotos.net