Витамин К – предупредителни признаци при недостиг

Дефицитът на витамин К е доста рядко явление поради две причини. Първо, този витамин се намира в изобилие в зелените листни зеленчуци и някои зелени подправки. 2016-11-11T18:12:29+00:00 Здравни Статии

Този витамин е известен най-вече с функцията си да помага на кръвта да се съсирва и да участва в поддържането за здрави кости. Витамин К е мастно разтворим витамин, който често се пренебрегва в сравнение с други важни витамини и минерали. Но както всички други витамини, витамин К е от съществено значение за поддържане на оптимално здраве.

 

Дефицитът на витамин К е доста рядко явление поради две причини. Първо, този витамин се намира в изобилие в зелените листни зеленчуци и някои зелени подправки.

 

На второ място, бактериите в червата всъщност произвеждат витамин К. В тази връзка приемането на антибиотици може да повлияе на количествата витамин К, тъй като те унищожават и полезните бактерии.
Колкото и рядко да се случва, дефицитът на витамин К все пак се среща.

 

Ето някои предупредителни симптоми, които ни показват, че страдаме от недостиг на витамин К:

 

Проблемно съсирването на кръвта или засилено кървене: кървене в стомашно-чревния тракт, кървене на венците.

 

Тежко менструално кървене, или кръвоизливи.

 

Лесно образуване на рани по кожата.

 

Калцификация на ставните хрущяли.

 

Неконтролируемо кървене при хирургични интервенции.

 

Мозъчен кръвоизлив при новородени.

 

Тъй като витамин К е толкова широко разпространен в различни хранителни източници, и се произвежда от бактериите в червата, почти няма нужда от допълнително приемане на този витамин. При недостиг на този витамин, трябва просто да консумирате повече зеленолистни зеленчуци.