Витамин К – причини за недостига му и ползи за здравето ни

Витамин К (Phytonadione) e мастноразтворим витамин, който се образува с помощта на бактерия в човешкото тяло и при животните. Дей .. 2014-09-14T00:12:07+00:00 Здравни Статии

Витамин К (Phytonadione) e мастноразтворим витамин, който се образува с помощта на бактерия в човешкото тяло и при животните. Действа като коагулант (има съсирващо действие), предпазвайки от кръвозагуба при нараняване.

 

Витамин К е съществено значение за образуването на кръвосъсирващия агент протромбин. Той предотвратява вътрешното кървене и намалява менструалното течение. Жизнено важен е за правилната работа на черния дроб, както и за усвояването на калция в организма. Хиповитаминозата (недостиг) е опасна.

 

С какво витамин К е полезен за здравето ни?

 

1. Витамин К помага за правилното функциониране на хормоните в точното време за определени периоди от време, което е важно за намаляване на менструалните болки.

 

2. Бременните жени, страдащи от повръщане и гадене, често страдат от недостиг на витамин К. Приемът на витамина ще облекчи симптомите за по-малко от седемдесет и два часа и ще предотврати появата им след това.

 

3. Този витамин играе важна роля в регулирането на кръвната захар.

 

4. Витамин К намалява риска от кървене в черния дроб, предпазва ни от лошото усвояване на хранителните вещества, жълтеницата и страничните ефекти от продължителна употреба на антибиотици или аспирин. Недостигът на витамин К може да доведе до развитието на следните болести:  спру, болест на Крон и колит.

 

5. Друга основна функция на витамин К е  регулирането на съсирването на кръвта. Това е автоматичен процес, който стартира в момента на разкъсване на кръвоносните съдове.

 

Какво може да доведе до дефицит на витамин К в организма ни?

 

1. Приемане на недостатъчно количество витамин К с храната – рядко се случва при здрави индивиди. Тази причина за недостиг на витамин К е по-характерна при хора болни от рак, които са на химиотерапия, при пациенти на хемодиализа и при хора страдащи от системно недохранване (наркомани и алкохолици).

 

2. Нарушение в усвояването (малабсорбция) на хранителните вещества  особено нарушение в  абсорбцията на мазнините поради заболявания като кистозна фиброза, целиакия, хроничен панкреатит или болестта на Крон, могат да причинят  дефицит на витамин К. Запушването на жлъчните пътища или първичната билиарна цироза също може да доведат до малабсорбция и дефицит на витамин К.

 

3. Някои лекарства, като например антибиотици, антиациди, и лекарства против припадъци могат да нарушат абсорбцията на витамин К1, да намалят количеството на К2, които се синтезира в червата, или да причинят раззпадането на витамин К. Високите дози аспирин могат да увеличат нуждата от приемане допълнително на витамин К.

 

 

 

Източник: www.labtestsonline.org; en.wikipedia.org; www.wikihow.com; www.webmd.com;
Източник снимка: Serge Bertasius Photography/freedigitalphotos.net