Вкусен плодов шейк за понижаване на високото кръвно налягане

Забравете за момент сутрешното си кафе и започнете деня си с тази вкусна и здравословна плодова напитка, богата на калий, която ще ви по .... 2015-01-20T22:49:30+00:00 Здравни Статии

Забравете за момент сутрешното си кафе и започнете деня си с тази вкусна и здравословна плодова напитка, богата на калий, която ще ви помогне да поемете контрола върху високото кръвно налягане. Можете да се насладите на този шейк дори и да не страдате от високо кръвно.

 

Високото кръвно налягане е сериозно състояние, което ако не се лекува, може да доведе до увреждане на сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и други части на тялото ви. За да го държите под контрол, е от съществено значение да модифицирате вашата диета и начин на живот.

 

Например, експертите препоръчват на хората с високо кръвно налягане,  балансирана и питателна храна, ограничаване приема на натрий, ограничаване приема на алкохол, намаляване на количеството кофеин. Ограничаване на стресовите ситуации и постоянен контрол върху телесното тегло.

 

Консумирането на храни, богати на витамин С и калий са особено полезни. Няколко проучвания са установили, че тези хранителни вещества помагат за намаляване на кръвното налягане.

 

Витамин С помага за неутрализиране на свободните радикали и помага за релаксацията на стените на кръвоносните съдове. Той действа като диуретик за отстраняване на излишния натрий и вода от организма. Калият също така помага за намаляване на кръвното налягане, особено систолично кръвно налягане, тъй като увеличава отделянето на натрий.

 

Така че, за здравословна доза витамин C ще включим пресни ягоди и киви в този шейк. Ягодите съдържат и калий. Освен това, бананите също са добър източник на калий. Ще добавим ленено семе поради богатото им съдържание на фибри.

 

Необходими продукти:

 

– 1/2 чаша обезмаслено прясно мляко

– 1/2 чаша нискомаслено кисело мляко

– 1/2 чаша нарязани ягоди

– банан 1 бр

– киви 1 бр

– 1 супена лъжица оситнено ленено семе

 

Сложете последователно в блендера прясното и киселото мляко, след това добавете ягодите, банана, кивито и оситненото ленено семе. Пийте всяка сутрин или няколко пъти седмично. Вместо обезмаслено мляко, може да използвате кокосово мляко.

 

 

Източник: www.smoothieweb.com; simplegreensmoothies.com; www.taste.com.au
Източник снимка: www.pixabay.com