Влачещ се очеболец

Влачещ се очеболец

Potentilla Reptans L.  Сем. Rosaceae – Розоцветни

 

петопръстче

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение. Коренището е сравнително късо, многоглаво. Стъблото е тънко, дълго, пълзящо, неразклонено с изключение на първите 3-4 възела; останалите се вкореняват. Листата с 5, по-рядко със 7 венчелистчета, към горната си част назъбени, обикновено рядко окосмени. Цветовете са сравнително едри, единични, с 5 жълти венчелистчета, стоящи на единични дълги дръжки, до 25 мм в диаметър. Плодът е сух.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Европа, Кавказ, Сибир, Средна Азия. У нас се среща по влажните тревисти  места, из доловете, долините и другаде в цялата страна.

 

ДРОГА:  Коренищата

Съдържанието не е още достатъчно изучено. Знае се обаче, че коренищата на растението са твърде богати на танини. Листата съдържат флавоноиди. В състава на сухото вещество от листата е намерено 180мг% витамин C.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Противовъзпалително

Като затягащо средство в народната медицина и против маясъл(хемороиди): по 1-2 чаени лъжички на ситно счукани сухи коренища се заливат с 1 чаена чаша вряща вода и след изстиване се прецежда. Доза за 1 ден. Външно дрогата се прилага като добро средство за гаргара, за закрепване на венците, при ранички в устата и др.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – biolib.de;commons.wikimedia