Внимавайте с хапчетата за отслабване

Вълшебни таблетки няма, казва д-р Люба Желева, гастроентеролог в МБАЛ „Свети Иван Рилски" и МЦ „Кючук Париж". Повод ... 2014-08-29T06:32:21+00:00 Здравни Новини

Вълшебни таблетки няма, казва д-р Люба Желева, гастроентеролог в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ и МЦ „Кючук Париж“. Повод за коментара й е нешастният случай отпреди дни. 17-годишно момиче от с. Черно море почина на 17 август, след като изпи свръхдоза хапчета за отслабване. Въпреки спешната реанимация на лекарите от бургаската болница тийнейджърката издъхна, след като се мъчи четири дни.

 

Пред „Марица“ д-р Люба Желева коментира:

 

Когато някой счита, че теглото му е над желаното, първата стъпка е да се регулира режимът на хранене. Няма таблетка, която, пиейки я 10 дни или един месец, да накара кантара да залепне над желаните килограми. Хапчето дори да има ефект, той ще е краткотраен. Отделно никой не гарантира за неговата безопасност – все пак то е химическо съединение. А предварителната консултация с лекар е задължителна, особено за хора с хронични заболявания. Странно е защо фармацевтичните фирми разрешават това – много препарати не минават през контрола на лекарствата, а ги пишат към групата на хранителните добавки.

Стои и един друг въпрос. След като някой може да си купе хапчета, защо не даде пари за мляко, плодове или качествено месо. Правилният режим е 4-5-кратни хранения и никакви гладни паузи. А приемът на определени медикаменти става при определени болести и под лекарски контрол. Имаше засечени лекарства с токсичен ефект върху черния дроб и известно време след пускане им на пазара бяха спрени от употреба. Във Фейсбук и разни форуми се разменят идеи като някаква ценна информация, което е доста опасно.

 

В някои фитнес центровете например се предлагат препарати за сваляне на килограми и натрупване на мускулна маса с неясен химически произход. Информацията е на китайски и никой не знае какво съдържа продукта. Има случаи на хора, които попадат в болници с тежки токсични хепатити. Имало е такъв случай при колеги. Младо момче е пило продукт за мускулна маса и след това е прието в болница. Било е жълто като лимон. Този младеж отказва да признае пред себе си, че си е навлякло белята с тези таблетки с неясен произход. Питам се: има ли контрол?

 

 

Източник:www.cross.bg
Източник снимка: stevepb/pixabay.com