Водата: най-важният елемент за нашето тяло.

От всички хранителни вещества, знаете ли кое е най-важно? Витамини, минерали, кой бихте избрали? Бихте ли се изненадали да чуете, че водата е най- 2016-04-27T14:55:09+00:00 Здравни Статии

От всички хранителни вещества, знаете ли кое е най-важно? Витамини, минерали, кои бихте избрали? Бихте ли се изненадали да чуете, че водата е най-важното хранително вещество в тялото ни? Нашето тяло е 60% течност, което я прави най-важното хранително вещества за нашият организъм.

 

Загубата на само 5% от водата в тялото ви може да причини главоболие, умора, объркване, разсеяност, както и повишена сърдечна честота.Лесно се губи почти половината от това количество всеки ден чрез уриниране и пот, така че приемането течности е от съществено значение за поддържането на здраво тяло.

 

Какво прави водата за тялото?

 

Всяка част и функция на тялото изисква вода, за да функционира правилно. Без вода, никоя тъкан може да се образува или възстанови и много малко химически реакции могат да се осъществят без нея.

 

1. Кръв, сълзи, слюнка, стомашна течност и слуз, всички те съдържат вода.

 

2. За да разтвори и транспортира жизненоважните хранителни вещества, клетката трябва да има вода в наличност.

 

3. Водата разтваря и премахва токсините от тялото.

 

4. Водата помага да се регулира температурата на тялото.

 

5. Водата смазва ставите, поддържа органите на тялото, и прави кожата мека.

 

Как да разбера дали имам нужда от повече вода?

 

Трябва да знаете, че вашето тяло, повече или по-малко, може да контролира балансът на течностите. Когато тялото ви е с ниско съдържание на вода, натрият в организма става повишен. Тъй като мозъка отчита тази промяна в нивата на натрий, той сигнализира на бъбреците да забавят своята работа. Това е този сигнал, който ви кара да се чувствате жадни. Ако в момента сте жадни, вече сте загубили около 2 чаши течност от системата си!

 

Колко вода трябва да пием?

 

За да бъдете здрави е важно да се пие вода, дори и да не сте жадни. Препоръчителната дневна доза е 8-12 чаши вода на ден, но и други фактори трябва да се вземат под внимание. Ако времето е горещо и влажно, тренирате, а дори и заради процесът на храносмилане когато ядем, тялото ви ще изисква повече течности. Дори след приемането на препоръчителната доза вода, е добре да се изпият допълнително 1-3 чаши.

 

Избягвайте газираните и подсладени напитки,те не са полезни за вашето здраве.

 

Удивително е колко е важнa водата за нашето здравe, затова пийте вода.

 

 

Източник: www.zdraventer.com
Източник снимка: Feelart/www.freedigitalphotos.net