Воден морач

Воден морач

Oenanthe aquatica L. Сем. Umbelliferae – Сенникоцветни

 

същински воден морач

 

ОПИСАНИЕ: Едно-, дву- или многогодишно тревисто растение. Корените са дребни, нишковидни. Стъблото е до 1м високо, кухо, разклонено, с надлъжни ребра. Долната му част обикновено се намира под водатата и е със скъсени междувъзлия. Надводните листа са два до много пъти пересто разсечени, с разперени, често завити назад овално-ланцетни крайни дялове. Подводните листа са с нишковидни крайни дялове. Цветовете са разположени в сложни, многолъчни сенници. Цветните дръжки са с обвивка. Чашката е с 5, доста дълги шиловидни зъбчета. Венчето е бяло, 5-листно, несраснало. Тичинките са 5. Плодникът е съставен от 2 плодолиста. Плодът е 4-5 мм дълъг, продълговато-елипсовидна двусеменка, с тъпи надлъжни ребра, с тънка дръжчица, разпадащ се след узряване на 2 едносеменни половинки, плаващи по водната повърхност, лютиви на вкус. Цъфти през лятото до септември.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В цяла Европа, Западна Азия. У нас се среща из по-дълбоките мочурища и блата с течаща вода почти из цялата страна.

 

ДРОГА: Зрелите плодчета

До 2,5% етерично масло, в състава на което влизат до 8% отровният терпен β-феландрен, един алкохол (андрол), който придава миризмата на дрогата, алдехидът феландрал, а също и един алкохол, наподобяващ миризмата на роза. Не съдържа алкалоиди. Съдържа още до 20% тлъсто масло, до 4% смолестоподобното вещество енантотоксин (енантин), до 3% восъци, гумоподобни вещества и др. В цветовете от друг вид от същия род (O. Stolonifera) са намерени флавоноидите персикарин, кверцетин, рутин.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Отхрачващо и диуретично

Като лекарствено растение е познато още от XVIII в. Прилага се при заболявания на дихателните пътища, бронхите, бронхиална астма, като диуретично средство при възпаление на пикочния мехур, като успокояващо средство при болки и газове в стомаха и червата във вид на студен извлек: 2 чаени лъжички на ситно счукани плодчета се заливат с 500 г студена вода, оставя се да престои в продължение на 24 часа, прецежда се и се изпива на глътки за 1 ден по указания и контрол на лекар. В по-големи дози растението е отровно.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – wikipedia