Вратига – лечебни свойства

Вратигата се използва също и за понижаване на кръвното налягане, намаляване дразненето на стомаха, за стимулиране на апетита и подобряване на храносмилането 2016-10-01T20:25:34+00:00 Здравни Статии

Използва се за профилактика на мигрена и главоболие, артрит, треска, мускулно напрежение и болка. Вратигата се използва също и за понижаване на кръвното налягане, намаляване дразненето на стомаха, за стимулиране на апетита и подобряване на храносмилането и функцията на бъбреците. Той е показан при колит, световъртеж, шум в ушите и менструални проблеми.

 

Вратигата лекува причината за главоболието, а не просто болката като симптом.
Клиничните изпитвания са показали, че използването на вратигата може да намали честотата и тежестта на главоболието.

 

Тя може да бъде по-ефективна в сравнение с нестероидните противовъзпалителни средства, като аспирин. Комбинацията от съставки във вратигата е отговорна за ефективно облекчение. Те действат за инхибиране на освобождаването на две възпалителни вещества, серотонин и простагландини, за които се смята, че допринасят за възникването на мигрена.

 

Чрез инхибиране на тези амини, както и производството на хистамин, билката контролира възпалението, което води до свиване на кръвоносните съдове в главата и предотвратява спазмите на кръвоносните съдове, които могат да допринесат за появата на главоболие.

 

Вратигата също се използва за облекчаване на болката и възпалението при артрит. Вратигата блокира възпалението, което е отговор на организма към раздразнение, нараняване или инфекция. Възпалението обикновено включва болка, зачервяване и подуване в областта на увреждането, и може да се появи в телесните тъкани, както и на повърхността на кожата.

 

Вратигата се използва за стимулиране на апетита и подобряване на храносмилането и бъбречна функция. Тя може също да облекчи състояния като виене на свят, шум в ушите, и болезнена менструация. Нейните екстракти служат за облекчаване на астма, кашлица, дерматит и опаразитяване с глисти.

 

В големи количества дрогата е отровна. Дрогата се прилага външно при болки в ходилата – за бани, във вид на запарка – за измиване на косата против пърхут, като се пазят очите. Да не се употребява от бременни жени.

 

Народно инсектицидно средство. Експериментално е установено, че стритите на прах части на дрогата (цветовете и листата) парализират мухите 100% в разстояние на 15 минути. Прясната дрога, счукана на каша, се употребява в нашата народна медицина за налагане върху слепоочията против главоболие. Декоративно растение за паркове и градини.

 

 

Източник снимка: www,wikipedia.org; www.herbswisdom.com