Времето си играе с кръвното ни

Температурните аномалии това лято нямаха край и по всички личи, че ще продължат и през есента. Времето обаче има пряко отражение върху 2014-09-11T22:51:28+00:00 Здравни Новини

40% от българите са хипертоници, алармира кардиологът доц. Добрин Василев

Температурните аномалии това лято нямаха край и по всички личи, че ще продължат и през есента. Времето обаче има пряко отражение върху кръвното ни. Какво е то и как ни влияят температурните амплитуди, попитахме доц. Добрин Василев, шеф на клиниката по кардиология в „Александровска болница“-София.

 

Всяка по-рязка промяна във времето – като температура, влажност, атмосферно налягане, оказва голямо влияние върху здравето на човек, казва доц. Добрин Василев. Причината е, че артериалното налягане или т.нар. кръвно е функция на атмосферното. На практика то показва разликата между налягането, което е в нашите артерии, и това в атмосферата, обяснява специалистът.

 

Стойностите 120/80 означават, че с толкова налягането в съдовете е по-високо от атмосферното. Когато се променя времето обаче, се променя и нашето кръвно. Големият проблем това лято е, че то е изключително нестабилно – редуват се периоди на висока влажност и умерени температури с големи горещини и това влияе директно върху цялата сърдечно-съдовата система, казва доц. Василев. А всяка молекула от тялото ни е свързана със съдовата система и по този начин промените в атмосферата влияят върху целия ни организъм.

 

Най-остро на промените реагират пациентите със сърдечно-съдови заболявания, тъй като компенсаторните възможности при тях са силно изчерпани, обяснява той. На практика тези хора са пряко зависими от факторите на околната среда. Затова кръвното на хипертониците, които живеят на средна надморска височина от 500 м, както е в София, когато отидат на море, се сваля, а в планината се качва. Същото е при сегашните температурни и атмосферни промени. При по-големите горещини традиционно съдовете се разширяват и кръвното пада. Но при някои се активира системата за стрес и след първоначалния спад кръвното може да се качи, обяснява доц. Василев. При други пациенти стойностите трайно падат и се налага намаляване на дозите или дори спиране на медикаменти. Хората с ниско кръвно пък трябва да пият повече течности, защото хапчета за покачване на кръвното почти няма, казва специалистът. Той обаче предупреждава, че кафето и колата са само за спешни случаи, защото след час имат диуретичен ефект, а това сваля още кръвното.

 

Стойностите му зависят дори от часовете. През нощта то спада, а сутрин се вдига заради цикъла на хормоните и подготовката на човек да е активен или в покой, обяснява доц. Василев. Той предупреждава, че границите за „нормално кръвно“ са доста разтегливи. Хората живеят с всякакви видове кръвно, защото организмът се приспособява. На теория всяка стойност над 140/90 е висока. Дали човек е хипертоник обаче е въпрос на доказване. Трябва поне два пъти лекар да измери такива стойности, за да се приеме, че има високо кръвно. Но след определен период от време пациентите с високи стойности винаги стават хипертоници, казва доц. Василев. Причините за това заболяване не са ясни. У нас обаче около 40% от всички хора са с високо кръвно.

 

Хубавото е, че човешкият организъм се адаптира. Но тогава драстични корекции на налягането не се препоръчват. Ако един човек е свикнал да живее с високо кръвно и го направите 130/80, той ще се чувства зле, категоричен е доц. Василев. За един хипотоник с 90/50 пък 130/80 ще е убийствено, този човек може дори да започне да повръща от болка.

 

Друга особеност е, че хапчетата не действат веднага. На центъра за адаптация в организма, който контролира кръвното, са нужни поне 2 седмици, за да се пренастрои. За да сте сигурни, че кръвното ви е наред, не пропускайте да отидете на лекар, особено ако главата ви не спира да се мотае или да ви боли. Защото високото кръвно може да бъде много опасно. С годините то уврежда всички тъкани и органи. Освен това внимавайте какво ядете, спортувайте, не пийте много и не пушете, категоричен е специалистът.

 

 

Източник: www.standartnews.com
Източник снимка: thampapon1.freedigitalphotosnet