Всичко, което трябва да знаем за креатина

Основните органи, където присъства креатинът са бъбреците, черния дроб и панкреаса. Той се транспортира до мускулите чрез кръвта ... 2015-12-29T09:37:40+00:00 Здравни Статии

Креатинът е съединение, което доставя енергия на клетките. Креатинът осигурява мускулите в тялото с так необходимата енергия. Креатинът се произвежда в човешкото тяло, но основното количество креатин си набавяме с храната и най-вече месото.

 

Основните органи, където присъства креатинът са бъбреците, черния дроб и панкреаса. Той се транспортира до мускулите чрез кръвта, където креатинът се превръща в богат източник на енергия за организма. Креатинът е подходящ за спортисти, които изразходват големи количества енергия, той помага за възстановяването на енергийните нива.

 

Той често се използва от спортисти като хранителна добавка за повишаване на нивата на енергия. Консумацията на креатин осигурява на организма  достатъчно енергия, за по-дълъг период от време. Много изследвания са доказали, че приемът на креатин спомага за увеличаване на силата с течение на времето и изграждане на чиста мускулна маса.

 

Заблуди за креатина, които ще разсеем:

 

1. Креатинът не е стероиден продукт – много от нас си мислят, че креатинът е хормонален продукт и в тази връзка може да предизвика хормонални промени в организма. Нека да изясним нещата.  Креатинът е високо-естествена органична киселина, която изпълнява функцията на източник на енергия за мускулите. Не е хормон, който се смята, че увеличава нивата на тестостерон в тялото.

 

2. Креатинът няма странични ефекти – креатинът е една от най-безопасните добавки за използване. Тъй като той естествено се намира в човешкото тяло и дори да се консумира като хранителна добавка няма как да навреди на здравето ви. Единственият възможен страничен ефект е да почувствате умора и изтощение след консумацията на креатин. Този страничен ефект може лесно да се коригира чрез увеличаване на дневния прием на вода.

 

3. Креатинът не води до напълняване – повечето от нас си мислят, че консумацията на креатин ще доведе до допълнително омазняване. Това не е така, просто креатинът води до задръжка на вода в мускулните клетки, което води до заглаждане на мускулите, но това не означава, че сте се омазнили. Естествено този ефект е различно изразен при различните хора.

 

4. Жените и тийнеджърите съшо могат да консумират креатин – консумацията на креатин е напълно безопасен дори за жените и тийнейджърите. Няма убедителни доказателства, че креатинът вреди на жените и юношите. Креатинът не е подходящ за бременни и кърмещи жени.

 

Колко креатин трябва да приемаме?

 

Няма точно определена схема на прием или точно определено количество, което трябва да приемаме. Единственото, което трябва да се знае, че креатинът трябва да се приема през еднакви интервали от време в рамките на един ден в еднакви количества. Например вземете 5 гр сутрин с някаква течност, след това приемете 5 гр преди тренировка. След тренировка трябва да приемете още 5 гр в комбинация с протеин. И последната доза креатин трябва да приемете вечерно време в комбинация с някакъв плодов сок (фреш).

 

Трябва да консумирате повече вода, тъй като натрупването на водата в мускулите води до дехидратация на другите части на тялото.

 

 

Източник: www.medicalnewstoday.com; www.mensfitness.com; www.webmd.com
Източник снимка: Feelart/www.freedigitalphotos.net