Всяко лекарство – с бар код и нова опаковка

Всяко лекарство, което купуваме в аптеката, ще си има бар код и нова опаковка, с които фармацевтът ще проверява дали не е менте, както и дали не е отваряно не... 2014-06-02T22:19:46+00:00 Здравни Новини

/КРОСС/ Всяко лекарство, което купуваме в аптеката, ще си има бар код и нова опаковка, с които фармацевтът ще проверява дали не е менте, както и дали не е отваряно нелегално. Това съобщиха от Българският фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). Те обединяват усилията си за изграждане на национална система за верификация на лекарствени продукти. Предстои още тази година двете организации да подпишат меморандум за сътрудничество и да започнат консултации за създаването на национална структура за верификация на лекарствени продукти, която да разработи и впоследствие да управлява системата.

 

Целта е от началото на 2018 г. в България да има внедрена система за верификация на лекарствени продукти, която да функционира в синхрон с европейската и да гарантира, че до пациентите няма да достигат фалшифицирани илачи.

 

С цел противодействие на разпространението на фалшиви лекарствени продукти, Европейският съюз прие Директива за борба с фалшифицираните лекарствени продукти (Директива 2011/62/ЕС), която беше публикувана на 1 юли 2011 г.

 

Лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, ще носят показатели за безопасност като бар код на всяка опаковка, а дизайнът на самите опаковки ще бъде променен, за да се гарантира, че не са отваряни и подправяни. Директивата изисква още създаването на национална система за верификация на лекарствените продукти, която ще позволява проверка в аптеката на всяка опаковка, отпускана на пациент. Националните системи ще са свързани с европейската и ще работят в синхрон с нея. Работата по изграждане на общоевропейската система за верификация на лекарства вече започна, а фармацевтичните фирми, дистрибуторите и аптеките ще имат 3 години да приведат практиките си в съответствие с изискванията на директивата.

 

 

Източник: http://www.cross.bg/
Източник снимка: Keerati/www.freedigitalphotos.net