ВУЗ отвори най-модерната стоматология на Балканите

Медицинският университет във Варна с ректор проф. д-р Красимир Иванов отвори първи сред вузовете в страната и най-модерен на Ба .... 2014-11-01T11:38:48+00:00 Здравни Новини

Медицинските услуги ще са с 30% по-евтини от пазарни

 

Медицинският университет във Варна с ректор проф. д-р Красимир Иванов отвори първи сред вузовете в страната и най-модерен на Балканите дентален център. Той е оборудван с медицинска техника и апаратура без аналог, като в него работят 45 стоматолози, които са университетски преподаватели, анестезиолози и отоларинголози. Студентите няма да работят с пациенти, но на живо ще наблюдават извършването на високотехнологичните операции, а записите на видеоленти от операционната и микроскопска апаратура ще бъдат използвани в обучението им.

 

Медицинските услуги за пациентите ще струват с 30% по-евтино от средните за пазара, посочи доц. Стефан Пеев, ръководител на денталния център. До половин година университетската стоматология ще работи и по договор със здравната каса. Тя разполага със сектор за еднодневна хирургия с 2 операционни, със сектор за високоспециализирана дейност с 6 кабинета, за общопрактикуващи зъболекари, за образна диагностика с конично-лъчев томограф, с дневен стационар за 24-часово наблюдение на пациентите след операция, със спешен кабинет, който ще работи до полунощ и в събота и неделя, и с кабинет за диагностициране и лечение на сънна апнея и хъркане.

 

Първият у нас университетско медико-дентален център е изграден с 4 млн. лева, половината от които са спечелени по европроект по ОП „Конкурентоспособност“, а останалите средства са собствена инвестиция, посочи зам.-ректорът проф. Тодорка Костадинова.

 

Капацитетът на стоматологията е 300-400 пациенти дневно. Възрастни и деца ще могат да лекуват зъбите си под обща упойка. Коронките, фасетите и мостовете ще се правят максимално прецизно с уникални за страната ни компютърна система и машина за вакуумно леене. Безболезнени процедури гарантират и трите дентални лазера. Университетските стоматолози ще поставят първи в страната протези от нова немска хибридна керамика, в която има и органична съставка. Амбициите ни са да изхвърлим напълно металите от протезите, каза доц. Пеев.

 

Медицинският университет във Варна осигурява и практика на студентите в последния курс по дентална медицина, като те лекуват социално слаби само срещу разходите за консумативи. Така хиляди варненци годишно си правят евтини пломби или протези за 20 лева.

 

 

Източник: www.standartnews.com
Източник снимка: www.pixabay.com