ВЪЗПАЛЕНИЕ НА БЪБРЕЦИТЕ (НЕФРИТ)

Това заболяване се характеризира с болки в кръста и сърцебиене, появяват се отоци, най-често около очите. Количеството на отделяната урина силно намалява.  Двете най-чести причини за нефрита са инфекция или имунен процес.

 

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА БЪБРЕЦИТЕ (НЕФРИТ)Фасул обикновен /боб увивен/ (Phaseolus vulgaris L. Ssp. Nanus)  – Прави се отвара от бобени шушулки (в съотношение 1:10, ври 10 минути и се прецежда). Приема се по половин чаша 3 пъти дневно 30 минути преди хранене. Друг вариант: 3 супени лъжици наситнени бобени шушулки се заливат с 500 г преварена вода, ври на слаб огън 15 минути, кисне 3 часа и се прецежда. Приема се по половин чаша 3 пъти дневно преди хранене.

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА БЪБРЕЦИТЕ (НЕФРИТ)Трънка (Prunus spinosa) – 2-3 супени лъжици трънки се заливат с 500 г ром и киснат 24 часа. Пие се по половин или 1 чаша сутрин на гладно. Ползва се при хронични възпаления на бъбреците.

 

 

 

 

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА БЪБРЕЦИТЕ (НЕФРИТ)Гръмотрън (Ononis spinosa) – 2 чаени лъжички наситнени корени от гръмотрън се заливат с 250 г вряща вода, кисне 30 минути на топло място и се прецежда. Пие се по 2 чаши запарка дневно. Действа пикочогонно.

 

 

 

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА БЪБРЕЦИТЕ (НЕФРИТ)Червена боровинка (Vaccinum vitis-idaea) – 2 супени лъжици наситнени листа от червена боровинка се заливат с 1 чаша вряща вода, държи се похлупено на водна баня 30 минути и след изстиване се прецежда. Пие се по 1/3 – 1/2 чаша 2-3 пъти дневно.

 

 

 

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА БЪБРЕЦИТЕ (НЕФРИТ)Синя метличина (Centaurea cyanus) – народната медицина препоръчва използването на извлеци от метличина при нефрит. Вземат се 2 чаени лъжички от цветовете, заливат се с чаша вряща вода и се оставят да престоят в продължение на 20 минути. След като изстине запарката се прецежда и се изпива в продължение на един ден. Тъй като метличината съдържа силно активни съединения с цианова съставка, се налага внимание при използването на дрогата.

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА БЪБРЕЦИТЕ (НЕФРИТ)Обикновена шипка(Rosa canina) –Прилага се вътрешно под формата на отвара и запарки. Запарка се приготвя по следния начин: 3 супени лъжици ситно нарязани плодове на шипка се заливат с 2 чаши вряща вода, оставя се да ври 10 минути в затворен съд и след престой от 12 часа се прецежда. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти дневно. Прилага се като витаминозно средство и при нефрит, нефролитиаза, жлъчни заболявания и др.

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА БЪБРЕЦИТЕ (НЕФРИТ)Полски хвощ (Equisetum arvense) – 1-2 чаени лъжички наситнени стръкове от полски хвощ се заливат с 250 г студена вода, кисне 12 часа (или в гореща престоява 30 минути) и се прецежда. Пие се 3 чаши дневно продължително време. Не е препоръчително за пациенти със сърдечна и бъбречна недостатъчност!