ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР (ХОЛЕЦИСТИТ)

Холецистита е често усложнение на камъните в жлъчния мехур. Основни принципи за развитието на възпаление в стената на жлъчния мехур: наличието на микрофлората в лумена на пикочния мехур и нарушения на оттока на жлъчката .

 

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР (ХОЛЕЦИСТИТ)Гледичия(Gleditsia triacanthos) – прилага се за лечение на хроничен холецистит. От листата на растението може да се приготви отвара, като се предпочитат млади листа, в съотношение 20 г листа на 200 г вода. От отварата се пие по 1 супена лъжица 4-5 пъти дневно.

 

 

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР (ХОЛЕЦИСТИТ)Пчелник /пчелинок ,блага трева/(Marrubium vulgare) – прилага се при холецистити. Две чаени лъжички ситно нарязана дрога се накисва в една чаена чаша студена вода в продължение на 4 часа, след което се прецежда – доза за 1 ден.

 

 

 

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР (ХОЛЕЦИСТИТ)Мента лютива(Mentha piperita) – ментолът съдържащ се в ментата се излъчва с жлъчката и жлъчните пътища и поради това упражнява антисептично действие върху жлъчката и жлъчните пътища. Прилага се при холецистити. Запарката от мента се приготвя като 1 супена лъжица се залива с 500 мл вряща вода и се оставя 2 часа. След като изстине, запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3-4 пъти на ден.

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР (ХОЛЕЦИСТИТ)Кисел трън (Berberis vulgaris) – прилага се при холецистити. Кори, корени и плодове от кисел трън се използват за приготвяне на запарка в съотношение половин чаена лъжичка ситно нарязана дрога(кори или корени) се запарва с 1 чаша вряща вода. От приготвената по този начин запарка(след прецеждане) – по 1-2 супени лъжици 2-3 пъти дневно.