ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР (ЦИСТИТ)

Представлява възпалително заболяване на пикочния мехур . То е доста разпространено, и се среща по-често у жените. За възникване на цистита благоприятстват много фактори: охлаждане на организма, задържането на урина в пикочния мехур, запек, преумора, катетеризация, бременност, климакс и други.

 

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР (ЦИСТИТ)Синя метличина (Centaurea cyanus L.) – притежава диуретично действие. Народната медицина препоръчва синята метличина при цистит. Тъй като метличината съдържа силно активни съединения с цианова съставка, се налага внимание при използването на дрогата. Цветните кошнички се прилагат като дрога. Вземат се 2 чаени лъжички от цветовете, заливат се с чаша вряща вода и се оставя да престоят в продължение на 20 минути. След като изстине, запарката се прецежда и се изпива в продължение на 1 ден.

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР (ЦИСТИТ)Пирей/житняк, пълзящ пирей/(Agropyrum repens) – притежава диуретично действие. Народната медицина препоръчва пирея при възпалителни заболявания на пикочоотделителните пътища – цистити. Две чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 200 мл студена вода и престояват 12 часа. След филтриране остатъкът от дрогата повторно се залива с чаша вряща вода. След 10 минути двата извлека се смесват. Това е дозата за един ден.

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР (ЦИСТИТ)Росен/русалийче, самодивско биле/(Dictamnus albus) – притежава диуретично действие. Прилага се при цистити. Една кафена лъжичка нарязани корени се варят в продължение на 5 минути в 400 мл вода. От течността се пие по една винена чаша 3 пъти дневно.

 

 

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР (ЦИСТИТ)Обикновен гръмотрън/бодлив гръмотрън, коловоз/(Ononis arvensis) – притежава диуретично действие и противовъзпалително действие. Прилага се при цистити. От 1-2 г корен на прах 4 пъти на ден с вода; 1 чаена лъжичка (2-3 г) в чаша студена вода да кисне 12 часа, да се изпие наведнъж. По 1 супена лъжица ситно нарязани корени се заливат с чаена чаша вряща вода, след изстиване се прецежда и се пие на 3 пъти през деня.

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР (ЦИСТИТ)ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР (ЦИСТИТ)ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР (ЦИСТИТ)Мечо грозде(Arctostaphyllos uva-ursi L.) – притежава уроантисептично действие. Прилага се при цистити. 1 супена лъжица ситно нарязани листа се заливат с 2 чаши студена вода и след престояване една нощ се прецеждат. Тази доза е за 24 часа и се пие по 1-2 супени лъжици 3-4 пъти .

 

 

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР (ЦИСТИТ)Черна топола(Populus nigra L.) – притежава диуретично и антисептично действие. В народната медицина се използват пъпките от черната топола при заболявания на пикочните пътища. Отварата от пъпките действа диуретично и антисептично при заболявяния на бъбреците и при цистити. Прилага се и под формата на запарка: 2 чаени лъжички ситно нарязани изсушени пъпки се заливат с 1 или 2 чаши вряща вода и след 15 минути се прецежда – доза за 1 ден.

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР (ЦИСТИТ)Бяла мъртва коприва(Lamium album) – притежава утеротонично действие. Използва се при възпалителни заболявания на пикочоотделителната система(цистити). Цветовете могат да се използват, като 4-6 чаени лъжички от тях се запарват в 2 чаши вода и цялото количество се изпие в продължение на 1 ден.