ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЛИГАВИЦАТА НА УСТАТА

Наблюдава се зачервяване, подуване, болка и дискомфорт при консумация на храна и течности.

 

ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЛИГАВИЦАТА НА УСТАТАПланински очиболец/горско прозорче/(Potentilla erecta) – има противовъзпалително действие. Две супени лъжици стрити коренища се варят с 500 г вода в продължение на 5 минути. Прилага се при заболявания на лигавицата на устната кухина (хеморагични гингивити, остри и хронични тонзилити). Правят се жабурения.

 

 

 

ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЛИГАВИЦАТА НА УСТАТАКъпини (Rubus sp. diversa) – притежават противовъзпалително действие. Листата и плодовете на къпината се използват за гаргара и за жабурене при възпаление на устната кухина и гърлото. Две супени лъжици от листата се заливат с 500 мл вряща вода и се оставят да киснат един час. Прецедената запарка се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Корените се използват по същия начин. По-добре действа обаче отварата, получена по следния начин: 2 супени лъжици листа се оставят да киснат 12 часа, изваряват се 3 минути, оставят се да изстиват 5 минути; пие се 3 пъти по 150 г на гладно.

 

ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЛИГАВИЦАТА НА УСТАТАЖълта комунига/лечебна комунига/ (Melilotus officinalis) – притежава противовъзпалително действие. При възпалителни процесина лигавицата на устата се използва чай, съставен от равни части корени от ружа, цветове от лайка, цветове от слез, надземната част от комунигата и 3 части ленено семе. Една супена лъжица от сместа се залива с чаша вряща вода, запарва се 15 мин, прецежда се през марля и с все още топлата запарка се жабуркат устата и гърлото.