Възстановяваме здравни права с 2000 лв

Промените бяха обсъдени от Висшия медицински съвет, на който присъства и премиерът Бойко Борисов. Разгледахме стратегията, одобрявам ... 2014-12-20T10:17:17+00:00 Здравни Новини

Бедните ще чакат за доктор с месеци, предвиждат промени на Москов

 

Промените бяха обсъдени от Висшия медицински съвет, на който присъства и премиерът Бойко Борисов. Разгледахме стратегията, одобрявам, заяви той на излизане от здравното министерство. Останалите членове на съвета също подкрепиха идеите за реформи в сектора.

 

Два пъти по-скъпо ще струва на хората без редовни здравни вноски да получат лечение, което плаща касата. Сега излиза около 1000 лева възвръщането на здравноосигурителните права.

 

„Обмисляме длъжниците да дават около 2 хил. лв., за да се върнат в системата“, каза ген. Стоян Тонев от ГЕРБ, който е шеф на парламентарната комисия по здравеопазване. „Преди това обаче ще има гратисен период от три месеца, в който всеки да си плати задълженията“, допълни той.

 

Сега правото на безплатен доктор се губи, ако не плащаме над три вноски за последните 36 месеца. За да влезе пак в системата, длъжникът трябва да брои накуп 8% от минималната заплата за три години назад.

 

Това не е единствената рестриктивна мярка за реформи на управляващите. Здравният министър Петър Москов вече обяви, че възнамерява да въведе два пакета в здравната каса. Тоест да раздели заболяванията, за които тя плаща сега на две части. При първата ще останат по-важните като сърдечно-съдовите, онкологичните и пулмологичните. Достъп до тях ще имат всички, както и в момента. При втората част, където ще са болести като хернията, хората ще трябва да се осигуряват допълнително в частните фондове, за да получат помощ веднага. Ако не го направят, ще се редят с месеци в листи на чакащите, докато стигнат до болница. „Краен срок за приема няма да има“, обясни вчера Москов. На практика в листите на чакащите ще останат всички бедни хора като пенсионерите, които няма да имат средства за втора вноска в частен фонд. Освен това самите частни компании слагат ограничение за клиентите си във възрастта. Предвижда се и трети пакет, който точно да определя какво означава спешна помощ, той ще е за всички – осигурени или пък не, както е и в момента. Според Москов промените ще подобрят достъпа до системата и ще намалят смъртността у нас.

 

 

Източник: www.standartnews.com
Източник снимка: www.pixabay.com