Вълча ябълка

Вълча ябълка

Aristolochia clematitis L. Сем. Aristolochiaceae – Копитникови

 

вълчовина

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение с късо пълзящо коренище и характерна неприятна миризма. Стеблото право голо набраздено неразклонено, 40-80 см високо. Листата последователни на дълги дръжки, сърцевидни в основата, широко яйцевидни. Цветовете по 2-8 на групи в пазвите на листата. Околоцветникът светложълт тръбест, в основата гърневидно разширен, на върха едностранно разширен в плоско езиче. Плодът кълбесто крушовидна кутийка с множество плоски триъгълни семена. Цъфти май-юли.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:  Расте по влажни места, из ливади, разредени гори и храсталаци. Край пътища и стобори, плевел в окопните култури. Разпространено в цялата страна от низините до към 700 м надморска височина. Среща се почти в цяла Европа.

 

ДРОГА: Коренище, надземна част, корен.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: За лечение на раневи процеси.

Растението е отровно, затова трябва да се прилага под лекарски контрол.

Вътрешно се използва под формата на воден извлек: една чаена лъжичка ситно нарязан корен се залива с чаша студена вода; накисва в продължение на 8 часа; прецежда се през марля и се изпива на части за един ден.

За външно приложение под формата на компреси се използва отвара, която се приготвя, като 2 чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 2 чаши вода; вари се в продължение на 30 минути и се прецежда.

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia