В кърмата са открити 700 вида бактерии

Испански и финландски учени са установили всички микроорганизми, които се съдържат в майчиното мляко. Оказва се, че в процеса 2014-07-16T22:21:21+00:00 Здравни Статии

Състава на майчиното мляко зависи от начина на раждане, от продължителността на кърмене и от теглото на майката

 

Испански и финландски учени са установили всички микроорганизми, които се съдържат в майчиното мляко. Оказва се, че в процеса на кърменето, новороденото получава 700 различни вида бактерии. Резултатите са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

 

Изследването на международната група от учени започнало през 2002 г., когато  набират бременни жени, желаещи да участват в експеримента. В хода на работата си изследователите взимали предвид телесната маса на доброволците, вида на раждане (нормално или с цезарово сечение) и кърменето. Те взимали проби от коластрата и млякото според начина на раждане, а също и в първите дни на кърменето, след един месец и след шест месеца, считано от началото на лактацията.

 

Установено е, че най-много бактерии има в коластрата – в нея са открити повече от 700 вида бактерии. В нея преобладават Streptococcus, Lactococcus, Leuconostoc, Weissella и Staphylococcus. В пробите от майчиното мляко, събрани в първия и шестия месец след началото на лактацията, преобладавали бактерии, които обикновено обитават устата – Veillonella, Leptotrichia и Prevotella.

В кърмата са открити 700 вида бактерии

 

Учените установили също, че върху бактериалния състав на кърмата оказва влияние не само продължителността на кърмене, но и фактори, които се появяват по време на и след бременността. Например, млякото на жените с наднормено тегло съдържа по-малко бактерии, от това на жените с нормално тегло. Същото се отнася и за тези, които са родили с цезарово сечение.

 

Следващата задача, която учените са си поставили е да разберат каква точно е ролята на тези бактерии – имунна (да насърчат развитието на имунната система у новороденото) или метаболитна (промяна на състава на млякото през живота).

 

„Ако бактериите, идентифицирани в нашето изследване, се окажат важни за развитието на имунната система, то те биха могли да се добавят към адаптираното мляко и така да се намали риска от алергии, астма и автоимунни заболявания“, твърдят учените.

 

 

Източник: www.factor-news.net
Източник снимка: Jomphong/freedigitalphotos.net
Снимка 1: Serge Bertasius Photography/freedigitalphotos.net