В Чехия лекарство напълно лекува умиращи от левкемия

Специалисти от института по хематология и кръвопреливания в Чехия, излекували 27 годишен пациент с остра лимфобластна левкемия ... 2014-07-28T17:23:01+00:00 Здравни Новини

Специалисти от института по хематология и кръвопреливания в Чехия, излекували 27 годишен пациент с остра лимфобластна левкемия, чиито шансове за оцеляване са били нулеви.

 

Не след дълго при този човек, както неизбежно се случва при пациенти с такъв тип рак на кръвта се случил рецидив. Организмът спира да реагира на каквито и да било лекарства и химиотерапии. На пациента му остават няколко седмици живот. Тогава лекарите решават да опитат съвършено ново за Чехия лекарство. Изненадващо то помага за стабилизирането на пациента, а всички анализи показали, че рак няма!

 

Докторът на медицинските науки Кирил Шалек от института по хематология и преливане на кръв, разказал пред журналисти, че новото лекарство се отнася към семейството на моноклоналните антитела. Единият край на неговата молекула се свързва с раковата клетка, а другия със здрава. Всяка молекула действа, като единна мощна частица на имунната система, чиято естествена функция е да убива всички чужди и болни клетки.

 

Лекарството е в специална голяма ампула. Пациентът я носи със себе си, като е свързан венозно. На редовни интервали от време с помощта на специална за целта помпа се инжектира от лекарството в кръвта и то започва да действа.

 

„В момента ние можем да кажем, че сме намерили един революционен начин за лечение на хематомологични заболявания“, уверен е д-р Шалек.

 

 

Източник: www.30dumi.eu
Източник снимка: vongvanvi/freedigitalphotos.net