В 38 общини няма нито една аптека

Хиляди българи с ограничен достъп до лекарства. По последни данни в 38 общини няма нито една аптека. Фармацевтичният съюз има пл ..... 2015-01-21T22:30:14+00:00 Здравни Новини

Хиляди българи с ограничен достъп до лекарства. По последни данни в 38 общини няма нито една аптека. Фармацевтичният съюз има план за решаване на проблема. Идеята е собствениците на аптечни вериги задължително да разкриват клонове и в малките общини.

 

В село Падеш аптека няма от 4 години. Затворили я, защото не носи печалба. За да се снабдят с лекарства, хората пътуват по 30 км до Благоевград.

 

Проблемът според фармацевтичния съюз може да се реши ако държавата задължи собствениците на аптеки да изнесат част от бизнеса си в малките населени места. В момента всяка фирма може да разкрие до 4 аптеки. Идеята е две от тях да са в голям град, една в малко населено място и една денонощна.

 

Според собствениците на аптеки проблемът може да се реши ако държавата позволи разкриването на филиали в малките населени места.

 

Друга идея е да се разреши доставката на лекарства по домовете или медикаментите да се продават от местния лекар. Здравното министерство ще разгледа всички предложения преди да предприеме законодателни промени, съобщава ТВ7.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: amenic181/www.freedigitalphotos.net