ГИНГИВИТ КАТАРАЛЕН

Това е възпаление на венците. Протича с подуване на венеца, кръвотечение и поява на неприятен дъх в устната кухина.

 

ГИНГИВИТ КАТАРАЛЕНДженджифил/исиот/(Zingiber officinale) – препоръчва за външно прилагане на извлек от растението, например за жабурене на венците при гингивити. Една чаена лъжичка ситно нарязано коренище се вари в 400 мл вода в продължение на 5 минути.

 

 

 

 

ГИНГИВИТ КАТАРАЛЕНЛайка (Matricaria chamomilla) – прилага се при гингивити. Една супена лъжица сухи цветове от лайка се заливат с 200 мл вода. За жабурене.

 

 

 

 

 

ГИНГИВИТ КАТАРАЛЕНПланински очиболец/горско прозорче/(Potentilla erecta) – има противовъзпалително действие. Две супени лъжици стрити коренища се варят с 500 г вода в продължение на 5 минути. Прилага се при заболявания на лигавицата на устната кухина (хеморагични гингивити, остри и хронични тонзилити). Правят се жабурения.

 

 

 

ГИНГИВИТ КАТАРАЛЕНЛечебна ружа (Althaea officinalis) – прилага се при гингивит. Една-две супени лъжици ситно нарязани корени се извличат с 500 мл студена вода (извличане на студено) в продължение на 1 ден. Полученият извлек се прецежда, и се използва за жабурене.

 

 

 

 

ГИНГИВИТ КАТАРАЛЕНРоза казанлъшка(Rosa damascena) – има данни, че розата постига убедителен антисептичен ефект при катарални форми на гингивит. Свежият розов цвят се използва като запарка – за жабурене няколко пъти на ден след ядене.