Гинко билоба – лечебни свойства пренесени през вековете

Гинко билобата е растението, което е оцеляло хиляди години. То е родом от Китай и някои от тях са на по 2500 години. В традиционната медицина 2015-11-26T09:14:24+00:00 Здравни Статии

Гинко билобата е растението, което е оцеляло хиляди години. То е родом от Китай и някои от тях са на по 2500 години. В традиционната медицина, гинко семената обикновено се препоръчват като афродизиак, но тези качества не са били доказани в съвременни изследвания. Листата на гинко билобата съдържат големи количества от фенолни съединения, флавоноиди, терпеноиди и други органични вещества, които са източник на редица ползи за здравето.

 

Здравословни ползи на листата от гинко билоба:

 

1. Ако страдате от депресия или хронични промени в настроението, гинко билобата е доказано средство за отстраняване на тези чувства, като балансира вашите хормонални нива и подобрява настроението ви. Най-обещаващи резултати са показани при възрастни хора, особено тези, които страдат от депресия в резултат на познавателни затруднения, резултатите от изследванията върху млади хора, страдащи от депресия също са обещаващи.

 

2. Един от най-ценените странични ефекти на екстракта от гинко билоба е неговото въздействие върху познавателните способности. Някои изследвания са показали способността на гинко билобата за подобряване на паметта, концентрацията и стимулирането на творческото мислене. Полемиката, разбира се, произтича от това дали това е плацебо ефект, тъй като лечебните ползи от гинко билобата са толкова известни и добре познати, че милиони хора по света се обръщат към гинко билобата за стимулиране на мозъчната дейност.

 

3. Екстрактът от гинко билоба също е свързан с понижаване на кръвното налягане и премахване на кръвни съсиреци в рамките на сърдечно-съдовата система. Тези ефекти, в комбинция, могат да бъдат от изключителна полза за здравето на сърцето. Дилатираните кръвоносни съдове намаляват натоварването на сърцето, докато премахването на кръвните съсиреци намалява значително шансовете за инфаркт или инсулт.

 

4. Изследванията показват, че гинко билобата е в състояние да увеличи и стимулира притока на кръв към крайниците в тялото, включително кожата и основните органи, снабдяването на цялото тяло с кислород води до увеличаване на енергията и силата. Това повишаване на притока на кръв помага на хората, които страдат от лоша циркулация и накуцват, позволявайки им да ходят по-дълги разстояния, без болка. Гинко билоба често се приема от хора, които страдат от подагра, тъй като тя има изразени противовъзпалителни свойства.

 

5. Гинко билобата има леки аналгетични свойства вероятно в резултат от противовъзпалителни й свойства. С други думи, когато възпалението намалява и болката си отива. Това прави гинко билобата популярен вариант за хора, които се възстановяват от травми или рани, както и на тези, които страдат от хронично главоболие.

 

6. Втората най-честа причина за използване на гинко билоба е мощния ефект върху зрението. Съдържащите се антиоксиданти в гинко билоба запазват очната система здрава като я предпазват от оксидативния стрес, като по този начин се предотвратява дегенерация на макулата и появата на катаракта.

 

Ето как можем да си направим чай от листата на гинко билобата:

 

Сварявате две чаши вода, махнете водата от огъня и сложете в нея една шепа листа от гинко билоба. Оставете да се запарят за 10 минути, след това прецедете и се насладете на чая.

 

 

 

Източник: www.herbwisdom.com; www.medicalnewstoday.com; en.mr-ginseng.com
Източник снимка: www.pixabay.com