ГЛАВОБОЛИЕ

То винаги е признак или резултат на някаква болест или реакция на организма към дадени условия на живот. Трудно е да се диагностицират причините на главоболието, за което е необходимо всеки болен да проследи общото състояние на организма си, периодичността на болките, областта, в която се явяват, времето на явяване и обстановката, при която болките са най-силни.

 

ГЛАВОБОЛИЕБяла върба (Salix alba) – притежава аналгетично действие и се прилага при главоболие. Една чаена лъжичка ситно нарязана кора се залива с 2 чаши студена вода, накисва се в продължение на 8 часа. Изпива се за 1 ден.

 

 

 

 

ГЛАВОБОЛИЕВърбинка (Verbena officinalis L.) – притежава аналгетично действие. Прилага се при главоболие. Две супени лъжици нарязани стръкове се заливат с ½ л вода и се варят 5 минути. След изстиване и прецеждане отварата се изпива на 4 пъти по една винена чаша.

 

 

 

ГЛАВОБОЛИЕЖълта комунига /лечебна комунига/(Melilotus officinalis) – прилага се при главоболие. За целта се използват цветовете и листата, които се накисват в спирт или силна ракия и след 10-15 дневна мацерация се прецежда. Полученият извлек се използва външно, като с него се мокри памук и се налага върху главата.