Гледичия

Гледичия

Gleiditschia triacanthos L. 

Сем.  Leguminosae – Бобови

 

ОПИСАНИЕ:  Гледичията е дърво, достигащо до 40 м височина, с широко разперена корона, с блестящи чернокафяви прости и разклонение шипове по дънера и клоните. Кореновата система е добре развита. Кората е сивокафява, плитко напукана. Листата са просто- или двойно перести, до 15 см дълги. Листчетата са 8-16 чифта, удължено ланцетни, плитко назъбени, опадващи всяка есен. Цветовете са жълтозелени, ароматични събрани в гроздовидни съцветия в основата на листата. Чашката е петлистна, сраснали до половината. Венчето е свободно, също петлистно. Тичинките са 10. Плодникът е съставен от един плодолист. Плодът представлява дълъг до 40 см тъмночервен плосък боб, разтварящ се по два шева. В него има до 30 семена. Цъфти през май-юни, плодозрее през септември – октомври, към четвъртата и петата година от засаждането.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Произхожда от Северна Америка. Отглежда се в много страни и у нас като горско дърво в долната лесорастителна зона, като парково и крайпътно дърво, в полезащитните пояси на Добруджа и другаде.

 

ДРОГА: Младите листа

Младите листа съдържат до 1% производния на пурина алкалоид триакантин със спазмолитично действие, подобно на папаверина. Плодовете съдържат флавоноидите акрамерин и олмелин, до 2,6% антраглюкозиди, до 3% дъбилни вещества, сапонини, захари. В пресните плодове е установено съдържанието на катехини, кверцитрин диглюкозид, леуцин, амирин, и един неидентифициран още моноглюкозид. Установено е в растението съдържанието и на терпенови глюкозиди.

Семената са богати на слузни вещества, които са с добра емулгираща способност. От дървесината са изолирани флавоноидите фустин и физетин.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Спазмолитично

Извлеци от листа на растението се използват в народната медицина за лечение на язвена болест, колити със спастичен характер, хронични холецистити. Антраглюкозидите които се съдържат в плодните шушулки, имат слабително действие при хроничен запек.

От листата на растението може да се приготви отвара, като се предпочитат млади листа, в съотношение 20 г листа на 200 г вода. От отварата се пие по 1 супена лъжица 4-5 пъти дневно.

Декоративно и медоносно растение. Дървесината на растението е с високи технически качества и се цени в строителството. Отровно растение.

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” София 1982 Под редакцията на чл.-кор. Проф. д-р В. Петков
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – wikipedia