ГЛИСТИ

Това са паразити, които  обитават червата и са честа причина за раздразнения в областта на ануса.

 

ГЛИСТИМорски пелин, сантонинов пелин (Artemisia santonicum) – има противоглистно действие. Използването на сантонина може да става само по лекарско предписание!!! Той предизвиква възбуждане с ритмични конвулсии на паразитите (аскаридите), редуващи се с периоди на временна парализа и отпускане от мястото на залавянето им към чревната стена. За да се изхвърлят преминалите под въздействието на сантонина в дебелите черва глисти, след него трябва да се даде очистително (магнезиев сулфат), но не и рициново масло, което засилва токсичното действие на сантонина.

 

ГЛИСТИОгниче/гърличаво биле, леплива куча лобода/(Chenopodium botrys L.) – притежава противоглистно действие. Масло от огниче се дава в 2 единични дози дневно по толкова капки на колкото е детето, в разстояние на 1 час сутрин на гладно; 2 часа след това се дава бързо и силно действащо очистително. Възрастните вземат по 20 капки единична доза. Лечението не трябва да се повтаря по-рано от една седмица.

 

ГЛИСТИМорков(Daucus carota) – суровите моркови имат умерено глистогонно действие. Сокът от моркови, както и полученото от него етерично масло отначало възбуждат, а след това парализират мускулатурата на чревните глисти и по този начин облекчават изхвърлянето им. Лечението с моркови може да се опита главно при слаби деца, при които прилагането на по-ефикасните противоглистни лекарства може да е свързано с рискове от отравяне.

 

ГЛИСТИВратига(Tanacetum vulgare) – притежава противоглистно действие. При предозиране могат да се получат стомашно-чревни разстройства, гадене, повръщане, диария, а в много големи дози етеричното масло на вратигата 2-3 г може да предизвика гърчове и смърт!!!