Глутатион – мощен антиоксидант, без който тялото ни не може

Глутатионът се произвежда естествено в черния дроб. Предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали и по ... 2014-09-25T23:31:24+00:00 Здравни Статии

Глутатионът се произвежда естествено в черния дроб. Предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали и помага на имунната система да функционира правилно.

 

В действителност, специалистите по хранене вярват, че глутатионът е толкова необходим за нашето здраве, колкото кислородът, храната и водата.

 

Глутатионът е най-мощният и най-важен антиоксидант в организма, който се намира във всяка една клетка на тялото. Той играе ключова роля в детоксификацията на нашите клетки, чрез премахване на тежките метали, токсините и свободните радикали.

 

Ползи на глутатиона за тялото ни:

 

1. Повишава енергията на организма
2. Забавя процеса на стареене
3 Помага на мускулите да се възстановяват по-бързо
4. Укрепва имунната система
5. Пречиства черния дроб и клетките
6 Подобрява концентрацията умствената дейност
7 Подобрява качеството на съня
8 Намалява вредните ефектите от стреса
9. Подобрява състоянието на кожата

 

Може да си набавите глутатион и с храната, ето някои основни хранителни продукти, които го съдържат:

 

1. Белият трън е отличен източник на антиоксидантната смес – силимарин. Силимаринът помага да се предотврати намаляването на количеството глутатион в черния дроб.

 

2. Плодовете и зеленчуците също са добри източници на глутатион. За да се възползвате максимално от глутатиона в плодовете и зеленчуците, е важно те да се консумират пресни.

 

3. Глутатион се съдържа в прясното месо и в по-малки количества в млякото и млечните продукти. Тези хранителни продукти са богати на сярасъдържащи аминокиселини, които помагат за по-доброто усвояване на глутатиона. Месните и млечни продукти, които са съхранявани дълго време съдържат в себе си по-малко глутатион.

 

 

Източник: www.ncbi.nlm.nih.gov; www.piercenet.com; www.mindbodygreen.com
Източник снимка: www.pixabay.com