Глухарче – билката с лечебно действие срещу редица болести

Въпреки че доскоро е бил използван предимно като диуретик, е доказано, че глухарчето има и други лечебни свойства. Освен диуретичния си ефе .. 2014-10-12T07:38:16+00:00 Здравни Статии

Всички части на глухарчето (листа, корени и цветове) имат лечебни свойства.

 

Въпреки че доскоро е бил използван предимно като диуретик, е доказано, че глухарчето има и други лечебни свойства.

 

Освен диуретичния си ефект, то стимулира бъбреците, черния дроб и стомаха, очиства кръвта, понижава нивата на холестерола, лекува язви, екземи и кожни заболявания.

 

От младите листа на глухарчето може да се направи салата, която пречиства кръвта, стимулира уринирането и облекчава болката при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, а чай от листата помага при инфекции на пикочните пътища.

 

Коренът от глухарче пречиства и укрепва организма, регилура изпотяването, почиства лигавицата на дихателната система.
В допълнение, той се използва за лечение на кожни заболявания, алергии, язви и исхемия, за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и регулиране на менструалния цикъл.

 

Най-ефективен е прясно изцеден сок от глухарче, който се препоръчва за облекчаване на стомашни проблеми и лечение на хемороиди.

 

Смелете листата и корените от свежо глухарче и изстискайте сока. В една чаша мляко, сложете две супени лъжици от сока, подсладете с мед и пийте в продължение на двадесет дни сутрин на празен стомах.

 

 

Източник: www.homemademedicine.com; www.wikihow.com; www.en.wikipedia.org
Източник снимка: www.pixabay.com