ГМО царевицата вече не е устойчивa на вредители

Генетично модифицираните царевични семена вече не са устойчиви срещу ненаситните тропически буболечки в Бразилия, което пък 2014-08-03T23:36:14+00:00 Здравни Новини

Генетично модифицираните царевични семена вече не са устойчиви срещу ненаситните тропически буболечки в Бразилия, което пък увеличава разходите на производителите, търсещи нови пестициди. Това обяви местна фермерска група в понеделник.

 

Производителите поискаха от четирите основни производители на така наречените BT царевични семена да ги реимбурсират заради разходите за пръскане с до три слоя пестициди тази година, каза Рикардо Томшик, президент на Aprosoja – фермерското сдружение в щата Мато Гросо.

 

„Гъсениците би трябвало да умрат, ако ядат семената, но те не умират тази година и производителите трябваше да похарчат по 120 реала ($54) на хектар … в момент, в който цените на царевицата са ужасни“, каза той.

 

Мащабното земеделие в тропиците и борбата с насекомите винаги са били предизвикателство, а сега правителството на Бразилия се опасява, че засаждането на едни и същи култури многократно, с едни и същи посевни технологии, е превърнало земеделската суперсила в страна, уязвимана напасти от вредители и зависима от токсичните химикали.

 

Експертите в САЩ също започнаха да предупреждават напоследък за перспективите за производството на царевица поради растящата устойчивост на насекомите срещу „защитата“ на генетично модифицираната царевица.

 

Поради това компаниите, произвеждащи семената, предупреждават бразилските фермери да засяват част от своите ниви с конвенционални семена за предотвратяване на мутациите на вредителите и развитието на резистентност към ГМО семената.

 

Dow AgroSciences, подразделение на Dow Chemical Co, има програми в Бразилия, коментира, че помага на земеделските производители на царевица да развиват „интегрирана система за управление на вредителите, която включва, наред с други неща, отглеждането на „убежищни области“. DuPont, Monsanto и Syngenta са другите три компании, от които земеделците искат обезщетения.

 

 

Източник: www.greentech.bg
Източник снимка: ponsulak/freedigitalphotos.net