ГНОЙНИ РАНИ

Раната е вредно въздействие на кожата причинено от разкъсване, разрязване, пробождане или въздействие с предмет или сила при което се нарушава външната цялост на кожата.

 

 

ГНОЙНИ РАНИКукуряк (Helleborus odorus) – в българската народна медицина коренището на кукуряка, сварено в оцет се прилага външно за промивки на гнойни рани. Да се имавпредвид, че растението е силно отровно и трябва да се избягва използването му !!!

 

 

 

 

ГНОЙНИ РАНИКартоф (Solanum tuberosum) – при кожни язви и при гнойни трудно заздравяващи рани прясно настърганите картофи потискат гнойната секреция и ускоряват заздравяването.

 

 

 

 

 

ГНОЙНИ РАНИГорски слез/камиляк, молоха/(Malva sylvestris) – прилага се при гнойни и инфекрирани рани. Под формата на компреси: 2 чаени лъжици от билката се заливат с 200 мл гореща вода. След като престои 10-15 минути се използва за компреси.

 

 

 

 

ГНОЙНИ РАНИСлабителна зърника/жълта боя, насламика/ (Rhamnus catharactus) – външно зърниката се прилага за промиване на гнойни рани, както и при някои вторични инфекции на кожата.

 

 

 

 

 

ГНОЙНИ РАНИНевен (Calendula officinalis) – прилага се локално като настойка или мехлем от стръкове или цветове. Невенът притежава бактерицидни свойства. Препоръчват се и компресите като локална форма на лечение при използване на спиртна настойка.

 

 

 

 

ГНОЙНИ РАНИЛук (Allium Cepa) – Препоръчва се перорално приемане на свеж сок по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден при гноящи и дълго незаздравяващи рани. Прилага се и за налагане с прясно получена кашица. Също така, приготвената кашица от лук може да се постави в непосредствена близост до гнойната рана. Кашицата престоява по 10 мин на ден до раната. Резултатите са учудващо добри.

 

 

ГНОЙНИ РАНИГръцки сминдух (Trigonella foenum graecum) – растението се прилага под формата на компреси и лапи от семената му. Една супена лъжица счукани семена се варят 10 мин в чаша вода, докато се получи консистенция на каша – за локално приложение.

 

 

 

 

ГНОЙНИ РАНИВълча ябълка (Aristolochia clematitis) – препоръчват се компреси с отвара.

 

 

 

 

 

 

ГНОЙНИ РАНИШироколистен жиловлек (Plantago major) – пречиства гнойните рани и подтиква гранулацията. Правят се намазвания с пресен сок от листата на билката.

 

 

 

 

 

ГНОЙНИ РАНИЛавандула (Lavandula angustifolia) – правят се намазвания с лавандулово масло. При гнойни рани това лечение е резултатно.