Горски енчец

Горски енчец

Solidago virga-urea L. 

Сем. Compositae – Сложноцветни

 

жълт енчец, златка, златна пръчица, златник, златовръх

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение. Коренището е хоризонтално или косо, с множество коренчета. Стъблото е изправено, почти гладко, до 60 см високо, метличесто, разклонено само в горната си част, с изправени нагоре клонки. Листата са последователни, приосновните са с дълги крилати дръжки, яйцевидни или елипсовидни, тъпи, назъбени. По-горните листа са ланцетни, заострени, с къси дръжки или почти седящи, голи или с власинки отдолу. Цветовете са златножълти, дребни, събрани в кошнички, които от своя страна са групирани в метличесто сложно съцветие.  Плодът  е снабден с няколко реда грапаво четинки. Цъфти през лятото. Цялото растение има красив изглед.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Почти в цяла Европа, Балканския полуостров, Северна и Западна Азия, Северна Африка, Северна Америка. У нас се среща по светлите и сухи храсталаци, горите, скалистите места, край пътищата и другаде в страната. Отличава се с голяма изменчивост с два подвида, два вариетета и една форма, растяща на различни надморски височини – едни в ниските райони, а други – в планините (до 2000 м надморска височина).

 

ДРОГА: Връхните цъфтящи стръкове.

Съдържат етерично масло, сапонини, катехинови танини, до 15% слузни вещества, още неуточнена алкалоидна субстанция, малки количества никотинова киселина, горчиви вещества. Листата съдържат полифеноли и полифенолни глюкозиди. От дрогата е изолиран и един нов флавонов дериват, кафена и хлорогенова киселина, кверцетин, астрагалин, и рутин.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ:  Нервноуспокоително, противовъзпалително

В нашата народна медицина се използва като нервноуспокоително, при хринични бъбречни заболявания – възпалителни процеси, камъни и пясък в бъбреците, при албумин в урината, против диария, като диуретично средство, при смущения в обмяната на пикочната киселина, при ревматизъм, подагра и др.: по 6 чаени лъжички на ситно нарязана дрога се залива с 2 чаени чаши студена вода, оставя се да кисне в продължение на 8 часа, като се разбърква и се прецежда. Изпива се на глътки за 1 ден.

Външно в прясно състояние дрогата, счукана на ситно във вид на лапи, или сухата дрога, стрита на много фин прах и смесена с малко вода във вид на каша, се използва против различни кожни възпаления, но само по указания и под контрол на лекаря. В по-големи дози дрогата е отровна.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка:wikipedia