Горчив пъпеш – природата срещу диабета

Използван още от древността, той действа благотворно за редица заболявания, като диабет и смущения в хранасмилателната и .... 2014-10-02T00:29:49+00:00 Здравни Статии

С доказано действие в редица изследвания, Горчивият пъпеш (Momordica) е един от най-ценните плодове в света.

 

Използван още от древността, той действа благотворно за редица заболявания, като диабет и смущения в хранасмилателната и метаболитната система.

 

За негова родина се смятат тропическите райони, като е широко разпространен в Индия, Югоизточна Азия, Китай, Карибите и цяла Южна Америка. Горчивият пъпеш представлява многогодишно пълзящо растение, достигащо до 5 метра височина с плодове подобни на краставица. Древните използвали почти цялото растение за лечебни цели, ястия и напитки, като най-често плодовете му. Те имат силен горчив вкус, за това се консумират зелени (с узряването горчивината им нараства).

 

Лечебни ползи на Момордиката:

 

Още в древността, а и днес, Горчивият пъпеш се прилага успешно при диабет, смущения в храносмилането и метаболизма. В индийската медицина е често срещано средство за тонизиране, вирусни инфекции, подагра, ревматизъм, чернодробни заболявания и слабително, предизвикващо повръщане.

 

Горчив пъпеш - природата срещу диабетаСилен помощник за пречистване на кръвта от токсините. В Амазония приемали чай от листата на билката срещу морбили, хепатит и треска, за предизвикване на менструация, а в Бразилия за лечение на рани, ревматизъм и лапи при хемероиди, обриви, екземи, проказа и псориазис.

 

Корените на Момордиката в Мексико са известен афродизиак. Билкари от цял свят препоръчват плодовете на Горчивия пъпеш за всякакъв тип възпаления (кашлица, треска, инфекции).

 

Активни съставки:

 

Растението е изключително богато на биологично активни химични съставки, както и тритерпени, протеини и стероиди. Една от особеносттите му е, че подтиска ензима гуанилат циклаза, причинител на псориазис.

 

Също така протеинът момордин има антиканцерогенна активност срещу Ходжкинова лимфома при животните. Това уникално растение притежава също и стероидни сапунини, инсулино-подобни пептиди и алкалоиди, гликозиди, смоли, желязо, калий, витамин С, бета-каротин и други. Любопитен факт е, че Горчивият пъпеш има действие подобно на инсулина, като намалява нивата на кръвната захар и риска от катаракта.

 

 

Източник: www.bilki.bg/ автор:Anna Ilieva
Източник снимка: foto76/freedigitalphotos.net
Снимка 1: H. Zell.commonswikimedia