Горчицата притежава поразителни ползи за здравето

Горчицата е вид подправка към яденето, която се слага предимно на сандвичи и салати. Основните съставки в нея са семената на 2014-09-10T00:07:03+00:00 Здравни Статии

Горчицата е вид подправка към яденето, която се слага предимно на сандвичи и салати. Основните съставки в нея са семената на растението синап. При направата семената се стриват на прах и се добавят оцет, сол, вода и олио. Цветът на горчицата е от жълт до кафяв. Горчицата по принцип е лютива и може да предизвика алергична реакция.

 

Семената на синапа са известни със своите лечебни свойства, ето и някои от тях:

 

1. Те  помагат при контрола на симптомите на астмата –  синапените семена са богати на селен и магнезий. Те придават уникални противовъзпалителни свойства. Консумирани редовно, те облекчават симптомите при астма и настинки.

 

2. Синапът, от който се получава горчицата ще ви помогне и в отслабването, тъй като той ускорява метаболизма ви. Наред с това съдържа в изоболие витамини от В групата (фолати, ниацин, тиамин, рибофлавин).

 

3. Синапът облекчава болките в мускулите и симптомите при ревматоиден артрит. Съдържанието на селен и магнезий придават на синапените семена противовъзпалителни и загряващи свойства. Когато се наложи каша от синапените семена върху засегнатото място се наблюдава загряване и  отпускане на мускулите.

 

4. Синапът бори и кожните инфекции – сярата, която се съдържа в синапените семена им придава антибактериално и  противогъбично действие.

 

5. Синапените семена стимулират имунната система, това е така защото съдържат много минерали като: желязо, манган, мед и други.

 

6. Синапът понижава нивото на холестерола – ниацинът (витамин В3) е отговорен за понижаването на „лошия“ холестерол и предпазва артериите от натрупването на плаки и последващото им запушване.

 

Въпреки множеството лечебни свойства на синапа, той може да бъде токсичен в големи количества, затова бъдете внимателни при използването му.

 

 

Източник: en.wikipedia.org; www.about.com; www.scienceamerica.com;
Източник снимка: fuji01/pixabay.com