Градинска чубрица

Градинска чубрица

Satureja hortensis L. 

Сем. Labiatae  Устноцветни

 

питомна чубрица, чубар, чубрица

 

ОПИСАНИЕ: Едногодишно тревисто растение. Стъблата са до 40 см високи, прави, четириръбести, силно разклонени от самата основа, поради което изглеждат като туфести, покрити със ситни власинки. Листата са срещуположни, на кръст, с къси дръжки, целокрайни, заострени, покрити само по ръба с гъсти, много дребни реснички, жлезисто пунктирани и от двете страни. Цветовете са дребни, единични или събрани по 5-6 в прешлени в пазвите на листата. Чашката е 5-листна, сраснала, тръбестозвънеста , правилна, с 5 почти еднакви зъбчета, с 10 жилки. Венчето е виолетово или лилаво, белезникаво, двуустно, 5-листно, в долната си част тръбесто, а в горната двуделно. Плодникът е съставен от два плодолиста, с горен двугнезден яйчник. Плодът е кух, при узряване разпадащ се на 4 орехчета. Семената са дребни, яйцевидни, отначало зеленикавосиви с черни точки, а по-късно стават тъмнокафяви. Кълняемостта им се запазва до 2 години. Цъфти през лятото.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Спонтанно в Средиземноморската област и в Източна Азия. Отглежда се из градините като декоративно растение и за производствени цели в много страни на Европа. У нас е познато отдавна като градинско и декоративно. Среща се диворастящо в Южна Европа.

 

ДРОГА: Цъфтящата надземна част или само листата или цветовете.

Съдържа до 2% етерично масло със силна, остра приятна миризма и парлив вкус, в състава на което влизат до 40% карвакрол, до 30% парацимол, дипентен и други терпени и феноли. Дрогата съдържа още до 8,5% танини и слузно вещество.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ:  Спазмолитично, адстригентно.

Експериментално е установено, че всички етерични масла понижават артериалното налягане. С най-силен и продължителен ефект е етеричното масло от градинската чубрица.

Дрогата се употребява в нашата народна медицина като газогонно, адстригентно, спазмолитично, бактерицидно и потогонно средство. Също така при стомашно-чревни разстройства, кашлица, бъбречни, нервни и чернодробни заболявания и др. във вид на запарка: по 3 чаени лъжички на ситно нарязана дрога се залива с 2 чаени чаши вряща вода и след изстиване запарката се прецежда. Доза за 1 ден.

Дрогата или етеричното масло се използват и в хранително-вкусовата промишленост, месопреработвателната и в консервната промишленост, особено при консервиране на риба, сирене и др.

Водният екстракт от растението има инсектицидно дйествие.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка:wikipedia