Градински чай – билката чудо

Лечебните свойства на листата се дължат главно на наличието на етерично масло, което има антимикробно и противовъзпалително ........ 2014-10-22T19:52:39+00:00 Здравни Статии

Лечебните свойства на листата се дължат главно на наличието на етерично масло, което има антимикробно и противовъзпалително действие.

 

Доказано е, че етеричното масло унищожава бактериите Eshericia Colli, Schigela sonei, Salmonela, и има малко по-слаба активност срещу бактериите от групата на стафилококите и стрептококите. Маслото има и противогъбично действие.

 

Билката е подходяща за лечение на възпаления и инфекции на лигавицата на устата, венците и гърлото.

 

За тези заболявания се прави гаргара от градински чай. Сложете 2 супени лъжици смачкани сушени листа от билката в 2 чаши вряща вода. Покрийте го и го оставете да остане така за 20 или 30 минути, след това прецедете.

 

За да бъде успешно лечението, трябва да правите гаргара на всеки 3 часа.

 

Градинския чай втечнява бронхиалния секрет при възпаление на дихателните пътища. В тази връзка, билката може да се използва под формата на чай при бронхит. Чаят се приготвя от 1 супена лъжица изсушени листа и 2 чаши гореща вода. Пийте 3 пъти на ден.

 

Трябва да избягвате дългосрочното пиене на този чай, защото етеричното масло в листата съдържа токсичното вещество туйон.

 

Чаят може да се използва за подобряване на функциите на жлъчката и черния дроб, тъй като горчиви вещества и етеричното масло повишават секрецията на храносмилателни сокове в тялото.
Градинският чай има лек диуретичен ефект. Той е ефективен при хронични заболявания на пикочните пътища.

 

Билката помага и при изпотяване като регулира функцията на потните жлези. Препоръчва се при обилно изпотяване и при топли вълни при жени в менопаузата.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.homemademedicine.com; www.en.wikipedia.org
Източник снимка: www.pixabay.com